Amerikanci pokazali tko je gazda

[VIDEO] Pogledajte divovski nosač od 13 milijardi dolara

02.06.2017 u 19:45

Bionic
Reading

Najskuplji ratni brod u povijesti, vrijedan oko 13 milijardi dolara, USS Gerald R. Ford (CVN 78), u četvrtak je i službeno predan američkoj ratnoj mornarici na korištenje

Radi se, naime, o prvom brodu iz nove generacije nosača aviona američke ratne mornarice, a njegova izgradnja započela je još 2009. godine.

Isporuka krajnjem korisniku kasnila je više od godinu dana, ponajviše zbog nepredviđenih troškova i tehničkih poteškoća, ali i kritika američkog predsjednika Donalda Trumpa o prevelikim troškovima izgradnje.

U Pentagonu tvrde kako se radi o tehnološki najnaprednijem nosaču aviona koji se može podičiti najnovijem elektromagnetskim sustavom lansiranja zrakoplova čime će se broj polijetanja povećati za trećinu dosadašnjih.       

Nosač je dobio ime po 38. predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država koji je preminuo 2006. godine, a koji je tijekom Drugoga svjetskog rata služio kao časnik na brodu USS Monterey.

Nosač dužine 333 metra i deplasmana od 100.000 tona pogone dva nuklearna reaktora, a maksimalna brzina iznosi 30 čvorova.

Nosač je nazvan po 38. američkom predsjedniku Izvor: Društvene mreže / Autor: Ultimate Military Channel

Posadu čine 4.539 članova, a naoružan je protubrodskim raketama Sea Sparrow, prouzračnim projektilima RIM-116 te topničkim sustavima CIWS koji se koriste kao zadnja crta obrane.

Novi nosač može nositi čak 75 borbenih zrakoplova, a u planu je izgradnja još dva nosača iste klase, USS Enterprise i USS John F. Kennedy koji bi trebali biti dovršeni do 2020. godine.

Valja napomenuti kako američka ratna mornarica na raspolaganju ima 80 milijardi dolara kojim planira izgraditi 38 ratnih brodova , među kojima su nove nuklearne podmornice s balističkim projektilima, deset razarača klase Arleigh-Burke te površinski brodovi, čime bi se upotpunio zadani cilj o 318 ratnih brodova kojima bi do 2021. godine raspolagala američka ratna mornarica.