zona zabrane letenja

[VIDEO] Opsadno stanje u amsterdamskoj zračnoj luci zbog novog soja korone: Putnike iz Južne Afrike ne puštaju iz zrakoplova

26.11.2021 u 14:35

Bionic
Reading

Nakon što se ekspresno proširila informacija o novom, potencijalno najopasnijem soju koronavirusa koji je u Europu stigao iz Južne Afrike, a zbog kojega je Europska unija hitno naložila zabranu slijetanja zrakoplova iz tog dijela svijeta, u amsterdamskoj zračnoj luci Schiphol vlada pravo opsadno stanje. Kako javljaju nizozemski mediji, u nekima od zrakoplova koji su od jutros sletjeli iz Južne Afrike putnici satima čekaju da se u zračnoj luci organizira prostor za karantenu

Na Twitteru se pojavila snimka iz zrakoplova u kojoj putnica kaže da je atmosfera u zrakoplovu napeta, ali dobra. Putnici čekaju testiranje u izoliranoj prostoriji, a u nju će biti prevezeni posebnim autobusom. 'Nadamo se da smo svi zdravi', piše putnica.

U samoj zračnoj luci, kako javlja nizozemski De Telegraaf, atmosfera je još kaotičnija. U petak ujutro sletjela su dva zrakoplova iz Južne Afrike, a putnici u prvom od njih čekali su nekoliko sati dok ministar zdravstva Hugo de Jonge nije naredio da svi putnici moraju biti testirani PCR testom, iako njegovi rezultati još uvijek nisu pouzdani za ovaj najnoviji soj koronavirusa.

Očekuje se da će putnici u izolaciji biti najmanje do 20.30 sati, kad bi rezultati testa trebali stići. U međuvremenu, čekaju ih zabrinuti članovi njihovih obitelji. 'Dobro je da je osoblje zračne luke oprezno. A moglo je biti i gore - da moja obitelj uopće nije mogla sletjeti', kaže jedan muškarac.

Zbog povijesnih veza Nizozemske i Južnoafričke Republike, Amsterdam i Cape Town, odnosno Johannesburg, povezani su dvjema svakodnevnim zrakoplovnim linijama nizozemskog državnog prijevoznika KLM-a.

  • +2
Prosvjed protiv koronamjera u Nizozemskoj Izvor: EPA / Autor: ROB ENGELAAR