IZVOZNI USPJEH

[VIDEO] Nebo nad jednom od najvećih svjetskih zrakoplovnih izložbi čuvao ruski protuzračni sustav Pancir

28.11.2019 u 20:22

Bionic
Reading

Tijekom nedavno održanog Dubai Air Showa-2019 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima sigurnost održavanja jedne od najvećih zrakoplovnih izložbi jamčio je ruski protuzračni sustav Pancir-S1, koji je ta arapska država nabavila od Moskve u razdoblju od 2009. do 2013. godine

Potvrdu da su nebo nad Dubaijem čuvali ruski protuzračni sustavi dao je tijekom održavanja izložbe pomoćnik zamjenika ministra obrane UAE-a, general-bojnik Abdulah al Hašemi. Riječ je o kvalitetnom sustavu u pogledu njegovog opsega djelovanja koji ispunjava naše zahtjeve, ocijenio je Al Hašemi.

Ujedinjeni Arapski Emirati kupili su od Rusije 50 primjeraka sustava Pancir-S1 po cijeni od 800 milijuna dolara, u što je uključeno čak 1000 pripadajućih projektila. Upravo tijekom održavanja zrakoplovne izložbe dogovoren je nastavak suradnje u obliku nadogradnje već postojećih sustava Pancir-S1, što je za ruske medije potvrdio šef ruske Federalne službe za vojnu i tehnološku suradnju Dmitrij Šugajev.

Nastavak vojne suradnje između Abu Dhabija i Moskve s pravom je zabrinuo Washington jer su Ujedinjeni Arapski Emirati najavili mogućnost kupnje ruskih višenamjenskih lovaca za održavanje zračne nadmoći i lovaca-bombardera tipa Su-35, a za koje je zainteresiran i Katar. Lovačka zrakoplovstva te dvije arapske države, inače, čine avioni zapadnog porijekla, uglavnom američkog i francuskog, a u posljednje vrijeme sve su više zainteresirane za nabavu ruske vojne tehnike.

Sustav Pancir-S1 je protuzračni sustav s raketama zemlja-zrak kombiniranog kratkog i srednjeg dometa te predstavlja najnoviju tehnologiju protuzračne obrane. Riječ je o hibridnom topničko-raketnom sustavu koji je pored raketa naoružan s dva topa kalibra 30 milimetara, motrilačkim i ciljničkim radarom te elektrooptičkim blokom za nadzor i upravljanje paljbom.

Postavljen je na kamion ruske proizvodnje Ural 5223 te se u kontejneriziranom obliku vrlo jednostavno postavlja i na neko drugo podvozje, poput tijela oklopnog transportera ili manjeg broda.

Osnovna namjena sustava je zaštita važnih točaka kao što su aerodromi, zapovjedna mjesta i komunikacijska središta, a zamišljen je za obranu od zrakoplova, helikoptera, krstarećih raketa, bespilotnih letjelica i vođenih bombi. Pancir-S1 može djelovati i protiv površinskih ciljeva kao što su tenkovi, oklopni transporteri, borbena vozila pješaštva i slično.

Sustav je konstruiran u Instrumentalno-projektnom uredu KBP Tula, a proizvodi se u Uljanovsku. Proizvođač ističe kako je potpuno otporan na ometanje zbog višespektralnog radarskog i optičkog sustava koji radi na decimetarskom, centimetarskom, milimetarskom i infracrvenom valnom području.

Pored Rusije i UAE-a, ovim sustavom naoružani su još Alžir, Etiopija, Ekvatorijalna Gvineja, Iran, Irak, Jordan, Oman, Srbija, Sirija i Vijetnam, a za njegovu kupnju jedno vrijeme bio je zainteresiran i Brazil.