obišao gračane

[VIDEO] Medved: Ne želimo nagađati je li riječ o masovnoj grobnici

14.03.2017 u 16:54

  • +5

Nakon pronalaska kosti u Gračanima

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban

Bionic
Reading

Ministar branitelja Tomo Medved u utorak je u zagrebačkim Gračanima obišao lokaciju na kojoj se provodi terensko istraživanje i probno iskapanje kako bi se utvrdilo nalaze li se tamo posmrtni ostaci žrtave iz Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te kazao kako će probna iskapanja pokazati radi li se o masovnoj grobnici

Riječ je o lokaciji na kojoj su prilikom infrastrukturnih radova pronađene kosti, a Medved u izjavi kaže da ne žele nagađati radi li se o masovnoj grobnici. "Zbog indicija koje su povezane s našom nadležnosti pokrenuli smo probno iskapanje kako bi se utvrdilo radi li se o masovnoj grobnici", rekao je Medved dodavši da se iskapanja izvode u skladu sa zakonskim ovlastima i u suradnji s MUP-om, Ministarstvom obrane, Županijskim sudom.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, Uprava za zatočene i nestale od jučer, naime, organizira i koordinira ovo terensko istraživanje i probno iskapanje na temelju Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

 "Postoje šire indicije da je područje Gračana u vrijeme Drugog svjetskog rata bilo mjesto niza zločina, pa nismo isključili mogućnost da se masovna grobnica nalazi na toj poziciji. U skladu sa zakonskim ovlastima, uz kvalitetnu suradnju sa svim relevantnim službama, za sada smo pokrenuli probno iskapanje. Za sada ne želimo nagađati je li riječ o masovnoj grobnici. Ako se pronađu kosti postupit ćemo u okviru protokola, ako ne, omogućit ćemo investitoru da nastavi svoj rad", rekao je Medved.

Ministarstvo hrvatskih branitelja počelo je u ponedjeljak terenska istraživanja i probna iskapanja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja u zagrebačkom naselju Gračanima, gdje su prilikom radova za sljemensku žičaru pronađene kosti.

Ministar branitelja Tomo Medved obišao područje gdje su počela terenska istraživanja i probna iskapanja mogućih žrtava Drugoga svjetskog rata Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HINA/ Dario GRZELJ /ds