USTAVNE PROMJENE

[VIDEO] Kenijci uklonili predsjednike s kovanica i zamijenili ih divljim životinjama

20.12.2018 u 21:23

Bionic
Reading

Kako bi spriječila njihovo slavljenje, Kenija je prošlog tjedna ukinula kovanice s likovima dosadašnjih predsjednika koje je zamijenila likovima životinja, javlja BBC

Odluku o povlačenju kovanica kenijskih šilinga s likovima predsjednika donijela je Središnja banka Kenije nakon mnoštva javnih istupa tamošnjih građana koji su smatrali kako je riječ o samopromociji političara.

Stoga je središnja banka odlučila maknuti predsjednike i zamijeniti ih likovima divljih životinja po kojima je Kenija poznata. Tako su s kovanica uklonjeni predsjednici Jomo Kenyatta, Daniel arap Moi i Mwai Kibaki, a njihovo mjesto zauzeo je lav kao 'predsjednik savane' te slon, žirafa i nosorog.

Prema dosadašnjoj praksi Središnje banke Kenije, kovanice s likovima predsjednika izrađivale su se i puštale u opticaj za vrijeme njihovog mandata, što su mnogi ocjenjivali kao neumjereno slavljenje šefova država predsjednika i nakon isteka njihovih mandata, ali i kao svojevrsnog političkog pritiska.

Do promjene politike Središnje banke Kenije došlo je nakon dugogodišnjeg pritiska tamošnje javnosti na izmjenu ustava kojim je od 2010. godine zabranjeno isticati likove političara na domaćoj valuti.

Jedan od zagovornika promjene izgleda kovanica bio je i Uhuru Kenyatta, aktualni predsjednik Kenije i sin prvog kenijskog predsjednika Jome Kenyatte, čiji je lik krasio kovani novac. Kenyatta mlađi ustvrdio je kako su nove kovanice lišene likova predsjednika 'velika promjena i pokazatelj da je Kenija prešla veliki put'.

Valja napomenuti kako su predsjednici Kibaki i Moi tijekom svojih predsjedničkih kampanja i kasnijih mandata obećavali da se njihovi likovi neće pojavljivati na kovanicama, no to su obećanje prekršili.

Središnja banka Kenije pojasnila je da je izbor likova životinja koje će ubuduće krasiti kenijske šilinge 'pokazatelj napredne države koja ukazuje poštovanje svom prirodnom okruženju'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Središnja banka Kenije