ČEČENI PROTIV MAGREBLJANA

[VIDEO] Kadirov izrazio podršku sunarodnjacima u uličnim borbama u Francuskoj

24.06.2020 u 22:03

Bionic
Reading

Čečenski vođa Ramzan Kadirov izrazio je ovih dana podršku sunarodnjacima koji su upleteni u međuetničke nemire što su izbili prošlog tjedna u francuskom gradu Dijonu

Kadirov je poručio da se Čečeni moraju međusobno štititi jer 'francuska policija to nije učinila'. Pritom je ocijenio da policija u Dijonu nije djelovala na smirivanju tenzija, 'štiteći pritom svoje ljude'.

Poruka čečenskog lidera uslijedila je nakon što su lokalni dileri droge pretukli 16-godišnjeg Čečena. Uslijedila je osveta Čečena, a koji su doputovali iz čitave Francuske, ali i iz Belgije te Njemačke. Od tada, piše britanski The Guardian, ulicama Dijona bjesne sukobi Čečena i Magrebljana te je grad pretvoren u ratnu zonu.

'To nije bio međuetnički sukob. Lokalne vlasti nisu mogle obuzdati dilere koji su izvan kontrole pa je mlađa generacija uzela stvari u svoje ruke kako bi se suočila s dilerima koji siju smrt. Zakon nije provođen onako kako bi trebalo, a Čečeni su postupili ispravno', izjavio je Kadirov, pozdravivši 'akciju' svojih sunarodnjaka u Francuskoj.

Međuetnički nemiri u francuskom Dijonu Izvor: Društvene mreže / Autor: WION

Čečeni su u znak odmazde za napadnuto dijete zapalili nargila-bar, nakon čega su se sukobi, tijekom kojih je zapaljen velik broj automobila, proširili čitavim Dijonom. Snimci nasilja s prevrnutim automobilima i sukobljenih strana naoružanih vatrenim oružjem, uz odjeke detonacija, kruže društvenim mrežama, a policija ističe da nema dovoljno kapaciteta kako bi se izborila s urbanim nasiljem.

Prema procjenama, u Francuskoj živi oko 30.000 Čečena, vrlo povezanih i solidarnih. Samoorganizirali su se u travnju, kada je na istoku zemlje napadnuto čečensko dijete, a isto su učinili i u svibnju u Rouenu. U nedjelju je u Nici također došlo do sukoba između Čečena i francuskih bandi koje čine uglavnom Sjevernoafrikanaci, a kojom prilikom je uhićeno 45 izgrednika.

Kako javljaju agencije, u tijeku su racije u četvrti Gresilles, u kojima sudjeluje oko 200 policajaca tragajući za vatrenim oružjem korištenim u sukobima. Dosad je uhićeno šest Čečena osumnjičenih za sudjelovanje u neredima.

Čečeni su se nastanili u Francuskoj 90-ih godina prošlog stoljeća, dok su na Kavkazu bjesnjeli oružani sukobi s Rusima. Francuski listovi ističu da je sve donedavno vladalo primirje između Čečena i Sjevernoafrikanaca, prigodno prozvano 'Jaltom za dilere'. Sukobi su pak izbili nakon što su Čečeni namjeravali preuzeti kontrolu nad prodajom droge, osobito heroina, ali i posao vezan za trgovinu ljudima.