SUKOBI ETNIČKIH SKUPINA

Čečeni divljaju po Francuskoj, gradonačelnik očajan, policija u punoj spremi

16.06.2020 u 15:35

Bionic
Reading

Policija pod punom opremom raspoređena je u dijelovima Dijona u istočnoj Francuskoj zbog nasilja koje tamo izbilo tijekom sukoba rivalskih etničkih skupina koji traju četvrtu noć za redom. Vlasti su izvjestile kako su tijekom sukoba zapaljena vozila i automobilske gume prije nego što su deseci policajaca uspjeli uspostaviti red.

Visoki dužnosnik Bernard Schmeltz je kazao da su izgredi izbili kada su etnički Čečeni i stanovnici siromašne četvrti Gresilles u kojoj živi veliki broj doseljenika iz Sjeverne Afrike pokušali "izravnati račune".

Regionalna radijska postaja France Bleu prenijela je izjavu tužitelja Dijona Erica Mathiasa koji je potvrdio kako je otvorio istragu protiv organizirane kriminalne skupine zbog pokušaja ubojstva i poticanja na nasilje.

Mathias je kazao da su Čečeni navodno koristili društvene mreže kako bi pozvali na osvetu diljem Francuske zbog napada na pripadnika njihove zajednice za što su optužili migrate s područja sjevernoafričkog Magreba.

Proteklog se vikenda na društvenim mrežama pojavila snimka čiju autentičnost nije bilo moguće provjeriti a koja prikazuje desetke čečenskih muškaraca na ulicama pregrađa Dijona od kojih su neki imali kapuljače i bili naoružani pištoljima i noževima.

Čečeni u Francuskoj Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

"Kada se ovako nešto zbiva mi više nismo u Republici koja funkcionira", kazao je gradonačelnik Dijona Francois Rebsamen za televiziju BFM upozoravajući na nedostatak policijskih snaga.

Državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Laurent Nunez najavio je kao će zbog ovakvog stanja osobno otići u Dijon.