TKO STOJI IZA SMRTI OPORBENOG ČELNIKA

Za ubojstvo Nemcova Rusi optužili Čečene

29.12.2015 u 14:11

Bionic
Reading

Ruski federalni istražitelji rekli su u utorak da podižu optužnice protiv petorice muškaraca za ubojstvo političkog oporbenog vođe Borisa Nemcova koji je u veljači ubijen blizu Kremlja

Osumnjičeni Zaur Dadajev, Anzor i Šadid Gubašev, Temirlan Eskerhanov i Hamzat Bahajev optuženi su za naručeno ubojstvo, te za nezakonito posjedovanje i krijumčarenje oružja, priopćili su istražitelji.


Za još jednog osumnjičenoga, Ruslana Muhudinova, vjeruje se da je naručio ubojstvo te su ga ruske vlasti stavile na međunarodnu listu traženih osoba. Vjeruje se da se Muhudinov trenutačno nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, objavila je ruska novinska agencija RIA.

Dadajev, bivši pripadnik čečenskih vojnih snaga, bio je glavnoosumnjičeni za ubojstvo. On je navodno priznao ubojstvo na početku istrage i onda pokušao povući izjavu. Tada je rekao da je ubio Nemcova jer je vrijeđao islam i vođu većinski muslimanske ruske pokrajine Čečenije Ramzana Kadirova, prema medijskim izvješćima koji su citirali istražitelje.

Oporbeni vođa i bivši zamjenik premijera Nemcov ubijen je u noći 27. veljače na mostu u blizini Kremlja dok se pješice vraćao kući nakon večere. Nemcov je trebao voditi veliki oporbeni marš i objaviti izvješće o navodnom ruskom vojnom angažmanu u sukobu u Ukrajini.