'dernjava i borba'

[VIDEO] Još jedan napad vrana u Zagrebu, ovaj put nastradao je muškarac na Trešnjevci; iz Grada objavili upute što učiniti u takvim slučajevima

07.06.2021 u 11:02

Bionic
Reading

Potkraj prošlog tjedna predstavnici Zagreba oglasili su se zbog učestalih napada vrana na slučajne prolaznike, a jutros se dogodio još jedan slučaj

'Čuo sam dernjavu i pogledao kroz prozor. Stariji gospodin se borio s vranama, ali bilo ih je više. Bile su jako nasrtljive. Baš je bilo gadno', ispričao je čitatelj 24 sata o vranama koje su napale čovjeka na Trešnjevci blizu Lidla u ponedjeljak ujutro.

Snimljeni video pokazuje nekoliko ptica kako oblijeću oko slučajnog prolaznika, no početak videa, u kojem je borba prolaznika i ptica prema navodima snimatelja videa bila žešća, na žalost nije snimljen.

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic

'Ma to je bila prava borba, baš ono, borba. Nije ništa mogao iako je mahao kišobranom. Tek sam nakon dvije minute počeo snimati. Bit će tu svega, jako puno ljudi prolazi ovdje, blizu je Lidl... Vrane su došle nakon što su ih neki počeli hraniti. I sad se ne miču odavde', ispričao je za 24 sata čitatelj koji je napad vrane na čovjeka vidio otpočetka.

Jutarnji list piše da posljednjih desetak dana liječnici zagrebačke Klinike za traumatologiju gotovo svakodnevno zbrinjavaju pacijente koje su napale vrane. Samo u posljednja tri dežurstva dr. Stipe Ćorluka primio je četiri pacijentice s težim ozljedama, a sve njih napale su ptice.

Niti jednu ozljedu nisu nanijele vrane, već su sve nastale kao posljedica napada, s tim da su dvije najteže ozlijeđene pacijentice bile na biciklima te su pale i zadobile prijelome. Zanimljivo je da su sve djevojke napadnute na području oko Trešnjevke i Knežije, sve imaju dugu kosu, a napadi su se događali predvečer, otkrio je dr. Ćorluka.

Iz Grada Zagreba poručili su da je razlog naseljavanja i gniježđenja vrana u gradovima siguran i konstantan izvor hrane.

'To je prirodno ponašanje životinja, stoga savjetujemo građanima da dan ili dva izbjegavaju lokaciju na kojoj se nalazi gnijezdo dok ptić ne odleti iz njega. U situaciji u kojoj je pronađen ispali ptić nije se poželjno približavati lokaciji, već istu treba prijaviti službi Gradskog skloništa za nezbrinute životinje Dumovec na telefon: 01/2008-354 ili na e-mail: info@dumovec.hr i zastita.divljaci@zoo.hr', objavio je Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo.

'Apeliramo u svakoj prigodi na građane i predstavnike stanara na lokacijama na kojima su vrane aktivne da se okoliš oko stambenih objekata održava čistim i ne bacaju otpaci hrane te da se kuhinjski otpad odlaže na za to predviđena mjesta. S vranama se postupa prema Programu zaštite divljači, a u skladu s člankom 9. Zakona o lovstvu (Narodne novine 99/18, 32/19 i 32/20)', navodi se u priopćenju objavljenom na stranici Grada Zagreba.