CRNI ORAO

[VIDEO] Indonezija predstavila svoj prvi dron za borbu protiv terorizma

17.02.2020 u 19:36

Bionic
Reading

Indonezijska tvrtka Indonesian Aerospace je ovih dana upriličila prvi testni let domaćeg drona srednje veličine i dugog dometa (MALE) za potrebe suzbijanja terorizma, krijumčarenja, piratstva, šumskih požara te ilegalne sječe šuma i ribolova

Bespilotna letjelica naziva Elang Hitam (Crno orao) predstavljena je javnosti 30. prosinca prošle godine u tvornici Indonesian Aerospacea u Bandungu, a riječ je o dronu konvencionalnog oblika s repom u obliku slova V, potisnim propelerom, triciklističkim podvozjem i ugrađenim visokosofisticiranim kamerama.

Prema pisanju uglednog Flight Globala, letjelica ima raspon krila 16 metara i dužinu 8,65 metara, korisnu nosivost 300 kilograma, dok joj je za slijetanje potrebna pista dužine 700, a za polijetanje 500 metara. Proizvođač navodi kako autonomija leta iznosi 30 sati, a dron s ugrađenim austrijskim motorom Rotax može postići maksimalnu brzinu od 127 čvorova, što je oko 235 kilometara na sat.

Tvrtka Indonesian Aerospace je izgradila prototipove za letačka i strukturalna ispitivanja, a prema očekivanjima ovaj dron bi se mogao naći u redovima indonezijske vojske već 2023. godine. Indonezijski mediji javljaju da će dron biti opremeljen radarom s infracrvenom kupolom i elektro-optičkim senzorima, a njime će se moći daljinski upravljati putem satelita. Sustav kontrole leta je, pak, španjolskog porijekla.

Tvrtka Indonesian Aerospace je na projektu Crnog orla radila od 2015. godine, dok su nakon opsežnih testiranja radovi na dva prototipa započeli početkom prošle godine.

Proizvođač je predvidio da se dron, osim za vojne potrebe izviđanja i borbe portiv terorizma, koristi i za borbu protiv krijumčarenja, šumskih požara, kao i ilegalne sječe šuma i nedozvoljenog ribolova.

Crni orao Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube