simbol rasnog ugnjetavanja

[VIDEO/FOTO] Prosvjednici srušili spomenik Jeffersona Davisa, predsjednika Konfederacije iz vremena građanskog rata

11.06.2020 u 17:56

Bionic
Reading

Prosvjednici su tijekom demonstracija u SAD-u, izazvanih policijskim ubojstvom Afroamerikanca Georgea Floyda zbog kojeg je u prvi plan izbio problem rasizma u toj zemlji, srušili spomenik Jeffersona Davisa, predsjednika Konfederacije iz razdoblja građanskog rata.

Spomenik Jeffersona koji je bio predsjednik Konfederacije američkih saveznih država od 1861. do 1865. godine, srušen je malo prije 23 sata u srijedu u Richmondu u Virdžiniji, mjestu koje je Davis izabrao za svoj glavni grad tijekom američkog građanskog rata.

Na video snimci koja kruži društvenim medijima vidi se kako ljudi vuku kip za noge po ulici dok gomila navija. U svijetu sve naglašeniji napori za uklanjanjem spomenika povezanih s ropstvom i rasnim ugnjetavanjem, što je rezultiralo micanjem kipa istaknutog trgovca robljem Edwarda Colstona u Bristolu u Velikoj Britaniji kao i uklanjanje spomenika belgijskom kralju Leopoldu II.

Konfederalni spomenici su česta meta aktivista iz udruženja Black Lives Matter i National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) (NAACP) u SAD-u jer ih smatraju uvredljivim podsjetnikom na ropstvo i rasno ugnjetavanje.

Nakon Floydova ubojstva američki vojni čelnici izrazili su spremnost za preimenovanje baza povezanih s figurama iz Konfederacije - poput tvrđava Bragg, Benning, AP Hill i Lee. Međutim američki predsjednik Donald Trump u objavi na Twitteru odlučno je odbacio takvu mogućnost.