otkriveni još neki detalji

[VIDEO] Bijela kuća o srušenim letećim objektima: 'Nisu vanzemaljci, sada se nalazimo u neistraženom teritoriju'

13.02.2023 u 20:40

Bionic
Reading

Nakon što je u posljednjih nekoliko dana američka vojska nad SAD-om i Kanadom srušila nekoliko neidentificiranih letećih objekata, o svemu se oglasila i Bijela kuća

Na samom početku press konferencije u bijeloj kući, glasnogovornica Karine Jean-Pierre kazala je da u posljednjim incidentima i rušenju neidentificiranih letećih objekata nema dokaza o vanzemaljcima ili izvanzemaljskim aktivnostima.

S osmijehom na licu i uz smijeh brojnih okupljenih novinara dodala je da joj se sviđa film E.T., ali da 'nema naznaka da živa bića s drugih planeta dolaze na Zemlju'.

Savjetnik predsjednika za nacionalnu sigurnost John Kirby kazao je da ne može govoriti o svim detaljima, no da su utvrdili da Kina ima program povezan s kineskom vojskom, a u kojemu uz pomoć balona na velikim visinama prikuplja obavještajne podatke.

Što se tiče incidenata s još uvijek neidentificiranim letećim objektima, Kirby je kazao da su i SAD i Kanada pomnije promatrale svoje nebo nakon rušenja kineskog balona. Dodao je da je SAD, budući da nisu bili u mogućnosti sa sigurnošću reći o kojim se objektima radi, djelovao iz velike opreznosti, a sve kako bi zaštitili interese zemlje, sigurnost leta i sigurnost.

Upitan zašto su objekte rušili ako nisu bili vojna prijetnja, Kirby je kazao da je postojao stvaran rizik za civilni zračni promet, te da se ne može sa sigurnošću reći da ti objekti nisu nadzirali vojne lokacije u SAD-u.

Na pitanje ima li SAD letjelice nad Kinom, Kirby je kazao da nemaju 'špijunske balone nad Kinom'.

Kirby je dodao da se traže ostaci tri srušena neidentificirana objekta. 'Objekt srušen iznad jezera Huron sad je vjerojatno na velikoj dubini. I ostali objekti srušeni su iznad zabačenih područja, zbog čega je potraga za ostacima otežana. Još nismo pronašli ostatke nijednog od tri srušena objekta', rekao je Kirby.

Razlika između kineskog balona i neidentificiranih letećih objekata

Kirby je naglasio i razliku između kineskog balona i tri srušena neidentificirana leteća objekta. Američka vlada, kazao je, zna što je balon radio, kamo je išao te je naglasio da je balon bio puno veći od tri objekta - sposoban nositi tri školska autobusa i letjeti na mnogo većoj visini.

Kirby je kazao da je kineski balon bio na više od 18.000 m, znatno iznad visine na kojoj lete komercijalni zrakoplovi, dok su ostala tri su bila na visini puno opasnijoj za normalne komercijalne zrakoplove.

Uz to, dodaje Kirby, kineski balon očito je bio kontroliran i manevriran, dok ostala tri objekta nisu imala pogonske sustave i kretala su se s vjetrom na manje predvidljiv način.

Kirby također tvrdi da se kineski vjerojatno koristio za špijunažu osjetljivih vojnih lokacija.

Upitan je li čudno da nitko nije preuzeo odgovornost za ta tri objekta, Kirby je rekao: 'Ne znam je lit o čudno ili nije, jer se sada nalazimo na neistraženom teritoriju, jednostavno ne znamo.'

'Američki građani ne moraju biti zabrinuti zbog vanzemaljaca', poručio je Kirby.