ZDRAVSTVENE INOVATORICE

[VIDEO] Afganistanske robotičarke dizajnirale respirator od motora brisača stare Toyote

24.07.2020 u 19:13

Bionic
Reading

Ekipa afganistanskih robotičarki razvila je lagan i jeftin respirator sastavljen od starih autodijelova koji bi nakon testiranja trebao pomoći toj azijskoj zemlji u borbi protiv pandemije koronavirusa

Kako javlja agencija Reuters, afganistanske robotičarke počele su razvijati respirator još u ožujku, nakon prvog vala pandemije zaraze. Robotičarke je na razvoj respiratora ponukao kroničan nedostatak medicinske opreme jer u Afganistanu imaju samo 800 respiratora.

Ekipu robotičarki iz grada Herata predvodi 18-godišnja srednjoškolka Somaya Faruqi, a koja je s još šest školskih kolegica razvila stroj što pokretan baterijom ima autonomiju rada u trajanju od 10 sati. Inovatorice s istoka Afganistana ističu da proizvodnja njihovog respiratora stoji oko 700 dolara, što je znatno manja cijena od tradicionalnog uređaja za umjetno disanje koji u pravilu košta oko 20.000 dolara.

'Oduševljene smo jer smo napravile prve korake na polju medicine i što smo u mogućnosti pomoći ljudima u ovom području. Sve članice naše ekipe su sretne jer su poslije višemjesečnog truda uspjele postići ovaj rezultat', kazala je Faruqi. Kapetanica ekipe inovatorica dodala je kako se nadaju da će prototip biti prihvaćen i krenuti u masovnu proizvodnju te da će biti vrlo sretna ako uređaj spasi život barem jednog pacijenta.

Afganistanske robotičarke Izvor: Društvene mreže / Autor: Ruptly

Robotičarke su pojasnile da su koristile dizajn koji je objavio poznati Tehnološki institut Massachusetts (MIT), a koji je imao niskotehnološke karakteristike kako bi ga se lako kopiralo uz široko dostupne proizvode iz čitavog svijeta. Stoga su afganistanske inovatorice za svoj prototip koristile motor za brisanje vjetrobranskog stakla iz stare Toyote Corolle.

Iako ovaj jeftini respirator tek treba biti podvrgnut testiranjima, glasnogovornik afganistanskog ministarstva zdravstva Akmal Samsor potvrdio je da će uređaj biti sastavni dio tamošnjih bolnica te da će njegov dizajn biti dostupan javnosti putem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Žensku robotičarsku ekipu osnovala je prije tri godine Roya Mahboob, tehnološka poduzetnica i čelnica zaklade Digital Citizen koja u Afganistanu vodi nastavu robotike za djevojčice. O toj skupini mladih inovatorica pisalo se prije tri godine, kada su im američke vlasti odbile ulaznu vizu za Sjedinjene Države, u kojima su trebale nastupati na međunarodnom natjecanju iz robotike.

Američki predsjednik Donald Trump na kraju je intervenirao i odobrio ulazak robotičarkama koje su na natjecanju predstavile svoj robot naziva 'Bolja ideja za afganistanske djevojčice'.