POSLALA PORUKU PRAVAŠIMA

Vesna Pusić nakon sastanka: Orešković me podržava, a Vlada...

21.04.2016 u 11:34

Bionic
Reading

Nakon što se vratila s puta u SAD, Vesna Pusić sastala se jutros s premijerom Tihomirom Oreškovićem kako bi porazgovarali o njezinoj kandidaturi za glavnu tajnicu UN-a

Sastanak je, otkrila je Pusić novinarima pred Vladom, bio vrlo dobar.

'Premijera je interesiralo kako izgleda ta procedura, o čemu se radi i što će se dalje događati; tko su kandidati i uopće procedura izbora. O tome smo razgovarali, o tome sam ga izvijestila i rekla što mi se čini da slijedi te kakvi su rokovi.

Najavljeno je da će se u srpnju početi raspravljati o tome u Vijeću sigurnosti, a najvjerojatnije u listopadu bit će objavljen prijedlog Vijeća sigurnosti te će praktički istovremeno ići na izjašnjavanje u Opću skupštinu', rekla je Pusić.

Upitana ima li potporu premijera, Pusić je rekla: 'Da, na onaj način na koji je rekao, pretpostavljam da.'

Što se tiče podrške cijele Vlade, Pusić kaže da o tome nisu razgovarali.

'Predsjednik Vlade je javno rekao da se nada da će čuti od mene o čemu se radi dok sam bila u New Yorku. Prije toga sam rekla da ću, ako me pozove, vrlo rado doći i reći o čemu se radi. Temeljem toga sam mu se javila nakon što sam se vratila s tih neformalnih dijaloga, odnosno predstavljanja u UN-u, i sada sam ga obavijestila o cijeloj toj stvari i to ću činiti i dalje ako bude interesa', rekla je Pusić.

Otkrila je i da su kratko komentirali prikupljanje potpisa protiv njezine kandidature, no nije htjela reći što je premijer kazao o toj inicijativi HSP AS-a.

Na pitanje kako komentira izjavu Tomislava Karamarka da ima tehničku potporu, Pusić je rekla: 'Dobro, pretpostavljam da to znači da će naša veleposlanstva i ljudi u veleposlanstvima - tamo gdje je potrebno i kamo idem - raditi sve što bi trebali raditi, a što je njihov posao.'