PERSONA NON GRATA

Vesna Pusić izjavom o Bleiburgu razbjesnila Hrvate u Argentini

15.02.2016 u 11:26

Bionic
Reading

Argentinski su Hrvati u nedjelju u Buenos Airesu održali prosvjed protiv potpredsjednice Hrvatskog sabora i bivše prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova te su je proglasili personom non grata za Hrvate u toj zemlji. Pusić je tamošnje Hrvate razbjesnila izjavom danom u emisiji Otvoreno nakon što je Hrvatski sabor odlučio vratiti pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu da sve žrtve koje su ubijene ondje nisu bile nevine

'Pokroviteljstvo je ukinuto i smatram da Sabor ne bi trebao biti pokrovitelj manifestacije. Čuli ste bezbroj puta da se ponovila riječ 'komemoracija nevinim žrtvama', međutim, nažalost, ono što se događa danas na Bleiburgu nije komemoracija nevinim žrtvama, nego je prilika da se iza toga i na neki način, po mom mišljenju, to je uvreda za nevine žrtve, a bilo je, naravno, i takvih, pod krinkom, iza te fraze okupi gomila ljudi noseći ustaške uniforme, ustaške kape veličajući ustaštvo, veličajući fašizam, nacizam, sramoteći apsolutno Hrvatsku. To je mogla biti jedna pristojna komemoracija ljudima koji su tako izginuli kao žrtve, možda i na nekom drugom mjestu. Stradalo je naravno i masu ustaša Luburićevih i drugih…', kazala je Pusić u Otvorenom na HRT-u prije 11 dana.

Na upit voditelja slaže li se da je svatko tko je ubijen bez suđenja nevina žrtva Pusić je kazala: 'Ne, svatko tko je ubijen bez suđenja nije nevin, samo mu sudskim procesom nije dokazana krivnja.'

'Ali je žrtva?' – postavio je potpitanje voditelj emisije. 'E sad, na kraju Drugog svjetskog rata bombardiran je Dresden, bombardiran je Leipzig, bombardirani su gradovi u Japanu. Tamo je sigurno stradalo na tisuće i možda stotine tisuća i nevinih žrtava i svakako tim ljudima treba odati počast i komemorirati ih, međutim ni u Leipzigu, ni u Dresdenu, ni u Hirošimi niti u Nagasakiju niste vidjeli da se to pretvara u veličanje fašizma ili nacizma', zaključila je Pusić.

Njezine izjave silno su povrijedile Hrvate u Argentini, u kojoj živi puno potomaka žrtava s Bleiburga.

'Mi argentinski Hrvati koji smo potomci bleiburške generacije proglašavamo potpredsjednicu Sabora Republike Hrvatske Vesnu Pusić persona non grata u našoj zajednici te predlažemo Saboru Republike Hrvatske da pokrene kazneni progon protiv nje zbog njezina opravdanja genocida počinjen protiv hrvatskog naroda u svibnju 1945. koji mi Hrvati zovemo Bleiburška tragedija i Križni put', stoji u proglasu koji su izdali i uputili medijima nakon prosvjeda.

Tamošnji Hrvati smatraju da je Pusić potvrdila još jednom da je predstavnica jugoslavenskog komunizma i velikosrpske ideologije i njihovih podržavatelja u Hrvatskoj i u međunarodnoj zajednici, što je diskvalificira za obnašanje bilo koje dužnosti u Republici Hrvatskoj. Stoga očekuju da će državne institucije pokrenuti kazneni progon protiv Vesne Pusić, ali i da će konačno istražiti ove zločine i obznaniti krivce za njih, da će se jasno očitovati o komunističkome režimu i zločinima koja je planirao i sustavno provodio te na temelju istine promicati one vrijednosti koje nisu sukladne s komunističkim krivotvorinama i konačno, da će se poduzeti sve da se u Hrvatskoj provede rezolucija Vijeća Europe broj 1481, od 25. siječnja 2006., o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih režima.

Vesni Pusić zamjeraju da je usred velikosrpske agresije bila među potpisnicima pisma kojim se tražila ostavka predsjednika Franje Tuđmana, da je pokušala pretvoriti velikosrpsku agresiju protiv Hrvatske u građanski rat, da je tvrdila kako je Oluja bila udruženi zločinački pothvat, da je tvrdila kako je Hrvatska bila agresor u Bosni i Hercegovini i da se zalagala da srpski sudovi mogu suditi hrvatskim braniteljima, itd.
Mišljenja su da bi u svakoj uređenoj državi Vesna Pusić bila optužena i osuđena za veleizdaju, a vjeruju da i u Hrvatskoj dolazi vrijeme kada će institucije ispuniti svoje ustavne i zakonske obveze i pokrenuti kazneni progon protiv Vesne Pusić, a za to već imaju više nego dovoljno dokaza.

Također očekuju od nove Vlade i od predsjednice da uskrate podršku kandidaturi Vesne Pusić za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda. 'Argentinski Hrvati će sa svoje strane argumentirano upozoriti relevantne međunarodne institucije i države članice Ujedinjenih naroda na neke detalje o životu i djelovanju Vesne Pusić kako bi onemogućili njezinu kandidaturu koja bi bila štetna kako za Hrvatsku tako i za Ujedinjene narode. U tome očekujemo da će nam se pridružiti Hrvati u Domovini i širom svijeta', stoji na kraju proglasa koji zajednički potpisuju predsjednica Međunarodnog odbora hrvatskih udruga i ustanova u Argentini Vjera Bulat Petrošić i tajnica Dubravka Frković Jurun.