REFERENDUM O DVOJEZIČNOSTI

Veljko Džakula kritizira Bozanića zbog ćirilice

27.11.2013 u 14:41

Bionic
Reading

'Srpski demokratski forum izražava zabrinutost zbog toga što se u nekim dijelovima Hrvatske Katolička crkva institucionalno uključila u prikupljanje potpisa za inicijativu raspisivanja referenduma na kojem bi se ograničilo pravo manjina u korištenju svojim jezicima i pismima', kažu u priopćenju

'Činjenica da upravo u Istri institucije Katoličke crkve najotvorenije podupiru inicijativu, koja zagovara demokratsku regresiju i ograničavanje stečenih prava jedne od društvenih ranjivih skupina, baca posebno ružnu sjenu na političke vrijednosti koje promiče Katolička crkva.

Velikodostojnici Katoličke crkve nadasve su osjetljivi ako ih netko u političkoj javnosti nastoji 'zatvoriti u sakristiju' i ograničiti im pravo na političko opredjeljivanje. U tome imaju potpuno pravo, a suvremenu europsku demokraciju nije moguće zamisliti bez zajedničke kršćanske tradicije europskih naroda. Istaknuti predstavnici Katoličke crkve u Hrvatskoj, međutim, često bitno prelaze okvire ravnopravnosti i prijateljske suradnje u demokratskom društvenom dijalogu', poručuju.


Kažu da aktivno djelovanje vrha Katoličke crkve po pitanju referenduma pobija priopćenje Nadbiskupskog duhovnog stola od 20. studenoga u kojem se navodi da je laž da je kardinal Bozanić iskazao protivljenje dvojezičnosti u Vukovaru.

'U ime vrijednosti sekularizma, ne treba nijednoj vjerskoj zajednici ili njezinim poglavarima ograničavati javno izjašnjavanje, ali u građanskom društvu svaki stav 'teži' onoliko koliko je relevantan, a ne onoliko koliko građana predstavlja. Ideje o ograničavanju prava ranjivih skupina ni u jednom demokratskom društvu ne smiju postati većinske, a ako zagovornicima tih ideja logistički pomažu oni koji misle da govore u ime 87 posto hrvatskih građana, takvom društvu prijete opasne podjele i unutarnji sukobi. Katolička crkva pak time dovodi u pitanje vjerodostojnost svoga nauka, svoje socijalne uloge, ali i odanosti vrijednostima ekumenizma', kazao je predsjednik SDF-a Veljko Đakula.