ilegalni graditelji

Veliko zanimanje za stranicu bespravnagradnja.hr

27.01.2023 u 19:02

Bionic
Reading

Stranicu bespravnagradnja.hr, koju je pokrenulo 17 IDS-ovih gradova i općina, u manje od 24 sata posjetilo je više od 3.700 građana, koji su pokazali da je interes za temu bespravne gradnje u Istri i Hrvatskoj velik, izvijestili su iz ureda IDS-a

"Građani su putem stranice počeli slati prijave objekata za čiju legalnost sumnjaju, a u prvom danu pristiglo ih je 40. Stranica broji i 50 tisuća klikova u sklopu svog sadržaja, koji između ostalog uključuje kartu s lokacijama bespravnih objekata, njihove fotografije i broj katastarske čestice" - naveli su iz stranke.

IDS poziva načelnike i gradonačelnike iz cijele Hrvatske da se priključe borbi protiv bespravne gradnje, jer je riječ o, kako su rekli "nadstranačkom problemu koje zahtjeva i takvo ujedinjeno i nadstranačko rješenje".

U međuvremenu su iz Grada Vodnjana, u kojem na vlasti nije IDS, izvijestili da su od 11. do 26. siječnja ove godine komunalni redari i djelatnici uprave Grada sastavili oko 150 zapisnika o slučajevima bespravne gradnje na atraktivnom priobalnom području Peroja i Barbarige.

"Tijekom 15-ak dana evidentirano je i dokumentirano čak trostruko više slučajeva ilegalnih zahvata u prostoru. Svi će oni biti obrađeni u narednim danima i o njima sastavljeni zapisnici", naveli su iz Grada Vodnjana ističući da "divlju gradnju treba spriječiti u što ranijoj mogućoj fazi". U tom gradu predvidjeli su izricanje prve kazne u iznosu od 20 tisuća eura te postupno uvećanje kazni sve dok vlasnik ne ukloni objekt.

"Vidljivo je da je u proteklih 15 dana nastala panika među vlasnicima ilegalnih objekata u negrađevnom području. Telefoni u gradskoj upravi su se užarili, zovu nas da ispitaju koliko smo ozbiljni u svojem naumu. Objekte na području Peroja i Barbarige najviše imaju stranci, državljani Slovenije, Njemačke, Austrije i drugih zemalja, ali ima dosta i hrvatskih građana" - rekao je vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio (nezavisni).

Istaknuvši da je Vodnjan raspisao natječaj za zapošljavanje dodatnih komunalnih redara, gradonačelnik Pastrovicchio naglasio je kako redari svakodnevno češljaju teren, popisuju stare i nove slučaje raznih intervencija u prostoru, gradnje, parcelacije, krčenja šuma, postavljanje objekata, kopanje jama i infrastrukture, ograđivanja. Temeljito obilazeći teren najviše nailaze na mobilne kućice, kamp-kućice te modularne kontejnere.

"Bespravni graditelji ne samo da trajno devastiraju prostor, oni ilegalnim iznajmljivanjem ostvaruju pozamašni prihod, a neplaćanjem komunalija direktno oštećuju domicilno stanovništvo. I zato je dobro da su, nakon što je krenula akcija Grada Vodnjana interes za suzbijanje bespravne gradnje u Istri pokazali i župan Boris Miletić te pojedini istarski gradonačelnici i načelnici" - poručio je Pastrovicchio.

Stoga je pozdravio inicijativu istaknuvši kako će Vodnjan rado pružiti potporu stranici bespravnagradnja.hr.