KAZNENO DJELO PROTIV OKOLIŠA

Dvojica optužena za bespravnu gradnju na zaštićenom području kod Rovinja

10.01.2023 u 17:33

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo u Puli podignulo je optužnicu protiv dvojice muškaraca u dobi od 75 i 40 godina koje sumnjiče za kazneno djelo protiv okoliša jer su na zaštićenom području kod Rovinja bespravno podigli kuće s pomoćnim objektima

Riječ je o objektima izgrađenima na području park šume Rt Sveti križ, unutar granica prostora zaštićenog krajobraza 'Rovinjski otoci i priobalno područje', koje je upisano u Registar posebno zaštićenih objekata prirode.

Tužiteljstvo 75-godišnjaku stavlja na teret da je od početka 2022. do lipnja prošle godine, kao suvlasnik trećine parcele, protivno odredbama Zakona o zaštiti prirode, bez odobrenja nadležnog upravnog tijela posjekao stabla i sagradio novi zidani objekt s dvostrešnim krovom te kameni poluukopani objekt.

U drugoj optužnici tužitelji 40-godišnjaku stavljaju na teret da je od 24. siječnja 2017. do 29. ožujka 2022. na svojoj katarskoj čestici na području park šume Rt Sveti križ sagradio kuću za odmor veličine oko 42 metra kvadratna, ljetne kuhinje veličine oko 39 metara kvadratnih, uz betonske nosive stupove portuna visine oko dva metra i više ukrasnih zidova od kamena i betona.

Obojica su optužena za bespravnu gradnju na zaštićenom području za koje zakon predviđa kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina.