za n1 televiziju

Veliko istraživanje pokazalo: Gotovo pola Hrvata izgubilo je povjerenje u Stožer, trećina ljudi misli da je korona više nije pod kontrolom

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 16.12.2020 16:13
  • Objavljeno 16.12.2020 u 16:12
Nacionalni stožer Civilne zaštite

Nacionalni stožer Civilne zaštite

Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

N1 Televizija provela je veliko istraživanje o Hrvatskoj za vrijeme pandemije koronavirusa, povjerenju građana u Stožer i druge institucije, ali i nizu drugih pitanja. Rezultati su predstavljeni u emisiji Newsroom.

Istraživanje je za N1 provela Agencija MASMI od 11. do 14. prosinca na reprezentativnom uzorku punoljetnih građana RH (N=713) što jamči pouzdanost od 95 posto, uz statističku pogrešku od plus/minus 3,67 posto, javlja N1 televizija.

U istraživanju su se bavili i pitanjem povjerenja u one koji donose odluke i predstavljaju ih javnosti svaki dan, pa su građane pitali imaju li povjerenja u Stožer koji donosi ključne mjere u borbi protiv pandemije.

Istraživanje je pokazalo da gotovo polovica Hrvata više ne vjeruje Stožeru.Tako se 46 posto ispitanika izjasnilo da ne vjeruje Nacionalnom stožeru civilne zaštite RH, 28 posto mu vjeruje, a ne zna 26 posto anketiranih.

Kao razlozi nepovjerenja navedeni su utjecaj politike (33 posto), nedosljednost (23 posto), manipuliranje brojevima (11 posto), nestručnost (8 posto) i neučinkovitost (7 posto).

Za razliku od prvog vala, procjena zdravstvene situacije znatno je negativnija. Tako trećina Hrvata također smatra da je zdravstvena situacija u zemlji izmakla kontroli, a trećina Hrvata također smatra da je Vlada zakasnila s mjerama.

  • +7
  • +4

Nacionalni stožer civilne zaštite

Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Što se zdravstvene situacije u Hrvatskoj tiče, u svibnju je 33 posto građana vjerovalo da situacija nije jako komplicirana, dok je u prosincu to vjerovalo tek sedam posto anketiranih. U svibnju je također tek sedam posto sudionika istraživanja smatralo da je situacija komplicirana i teško se kontrolira, dok je u prosincu ta brojka iznosila čak 40 posto.

Što se pravovremenosti odluka Vlade RH tiče, u svibnju je 69 posto građana smaralo da su odluke dovoljne i pravovremene, dok je u prosincu to vjerovalo 17 posto anketiranih. Da su mjere nedovoljne i zakašnjele u svibnju je smatralo 10 posto anketiranih, dok je u prosincu ta brojka narasla na 60 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!