ZDRAVICA TROJICE PREDSJEDNIKA

'Veliko europsko DA je rečeno'

Bionic
Reading

Ne čekajući rezultate iz Državnog izbornog povjerenstva, trojica predsjednika su sat vremena prije najavljenog obraćanja hrvatskim građanima odlučili podignuti čaše u zrak i nazdraviti europskoj budućnosti Hrvatske

'Veliko europsko DA je rečeno', poručio je predsjednik Republike Ivo Josipović prije nego što je podignuo čašu šampanjca nazdravljajući uspjehu euro-referenduma u Hrvatskoj.

Ocjenjujući 22. siječnja 2012. velikim danom za Hrvatsku, rekao je da je 'dan bio velik po svom značaju i po svom rezultatu, jer je Hrvatska izabrala zajednicu sa svim europskim demokratskim zemljama koje zajedno streme boljitku'.

'Siguran sam da Hrvatska može i Hrvatska zna. Današnja odluka je definitivno odredila Hrvatsku kao europsku zemlju, zemlju europske budućnosti', rekao je Josipović.

Onima koji su na referendumu glasali protiv EU poručio je da će i njihovo mišljenje, njihovi strahovi i dileme svi imati u vidu.

Na početku je svoje zdravice predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem svima zaželio dobru večer, ali i dobro jutro. 'Time želim reći da nam dolazi novi dan, novo poglavlje, novo razdblje, bolji i sretniji život. Hrvatska ostaje svoja na svome, ali sa širim vidicima, širim obzorom i puno većim mogućnostima', poručio je Šprem.

I za premijera Zorana Milanovića uspjeh na referendumu o pristupanju Hrvatske EU povijesna je odluka. 'Ovo je možda i okretni moment u našoj povijesti. Od danas definitivno za svoje odluke odgovornost snosimo sami, a uspjeh i neuspjeh ovise o nama', rekao je Milanović.

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić tvrdi kako 'uopće nije sumnjao u rezultat referenduma', navodeći kako bi ga 'sve ispod 60 posto duboko razočaralo'. 'Čak ni mi nismo tako bedasti uz sav napor', ironično je rekao Čačić.

Govoreći o euroskepticima koji već osporavaju rezultate referenduma, ustvrdio je kako je to 'hrvatski standard nakon svakih izbora'. 'Nakon svakih izbora oni koji izgube naći će razloga da nešto osporavaju', smatra Čačić.

Snažan interes stranih novinara

Veliko zanimanje za referendum pokazali su i brojni strani novinari, posebice medijske kuće iz regije. Upravo su i pitanja koja su hrvatskim političarima upućivali novinari iz regije, ukazivala na činjenicu da su hrvatska iskustva vrlo korisna država jugoistočne Europe koji još uvijek čekaju pred vratima EU.

Na zamolbu da prokomentira prozivke po kojima je kriva za loš odziv hrvatskih građana na referendum, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić odgovorila je kako je 'kriva za dobar rezultat referenduma'.

'Odaziv nije loš. Potpuno je isti kao na predsjedničkim izborima. Obzirom da moramo računati da su u mjesec i pol ljudi izlazili na birališta dva puta, to je dobar odziv. Zapravo je to i solidan odziv ako znamo da se postotak računa od 4,7 a ne od 3,9 milijuna birača koliko ih ima de facto ima u Hrvatskoj', upozorila je Pusić.

Nakon zdravice trojice predsjednika, nastavljena je, uz taktove glazbe, slavljenička atmosfera u Hrvatskom saboru. Dio uzvanika uskoro je počeo i napuštati slavlje. Društvo se, nakon dvije-tri čašice, uskoro i osulo. Zanimljivo je da su tijekom govora trojice predsjednika bili zamjetni tek rijetki HDZ-ovci.

Inače, tijekom druženja uoči zdravice svi akteri na političkoj sceni, bez obzira kojoj stranci pripadali, držali su se zajedno pokazujući time hrvatsko zajedništvo na hrvatskom putu prema Europskoj Uniji.