plastični otpad

Šef JVP Zaprešić: Požar će se gasiti cijelu noć, a možda i duže

19.06.2024 u 19:42

Bionic
Reading

Veliki požar oko 19 sati izbio je u Zaprešiću u tvrtki Eko-flor Plus, koja se bavi otpadom. Gori plastični otpad, a iz Ravnateljstva civilne zaštite MUP-RH pozvali su građane da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova. U 21.40 sati iz tvrtke su priopćili da je požar pod kontrolom vatrogasaca. U trenutku izbijanja požara u pogonu nalazilo 12 zaposlenika, ali ozlijeđenih nema

Prema riječima Željka Baruna, glavnog zapovjednika javne vatrogasne postrojbe Zaprešić, situacija iza 23 sata bila je zadovoljavajuća.

'Požar više nije toliko velik, manje je dima i vatrena stihija se smanjuje, izjavio je Barun u Dnevniku 3 HRT-a. Na intervenciji se izmjenjuju vatrogasna vozila, a pristiglo je i posebno vozilo za gašenje požara, kolokvijalno nazvano "tenk", kojim upravlja civilna zaštita.

Barun je naglasio važnost pomoći civilne zaštite: "Htio bih se zahvaliti civilnoj zaštiti na ovim 'tenkićima' koji će nam pomoći u gašenju požara kako se ne bi ugrozili životi naših vatrogasaca." Temperatura unutar skladišta je izuzetno visoka, što otežava prilazak vatri.

'Temperature su jako visoke i opasne za vatrogasce, a najopasniji je dim, rekao je Barun. Tijekom intervencije čule su se dvije detonacije iz skladišta, ali srećom nitko nije stradao.

  • +60
Požar u Eko foloru Zaprešić Izvor: Društvene mreže / Autor: Ravnateljstvo Civilne zaštite

Pucnjevi se dešavaju, najvjerojatnije zbog staklenih površina i strojeva unutar skladišta, objasnio je Barun. Barun je najavio da će intervencija trajati cijelu noć i možda duže, dok ne osiguraju potpunu sigurnost za građane.

Požar u Zaprešiću dobro se vidio i iz Samobora Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic AGENCIJA Pixsell

Podsjetimo, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-RH u objavi na X-u navelo je da su o svemu 'obaviješteni načelnik Stožera civilne zaštite grada Zaprešića te inspektori zaštite okoliša i zaštite od požara. 'Molimo građane da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova te da se ne približavaju mjestu događaja!', istaknuli su.

Građani koji se nalaze u Zaprešiću dobili su na mobitele upozorenje Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) u kojima ih se pozvalo poziva da zatvore prozore i ne izlaze van.

Na terenu je više od 200 vatrogasaca s četrdesetak vozila, a požar je obišao i ministar MUP-a Davor Božinović.

'Sve službe su na terenu, prvenstveno vatrogasci. Tu je 40 vatrogasnih vozila, s preko 200 vatrogasaca, a doći će i službe iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Andrija Štampar‘ koji će ispitati kvalitetu zraka zbog dima koji se širi u podsljemensku zonu. Poginulih nema. Građanima poručujemo da u pogođenim dijelovima grada zatvore prozore i da ne izlaze van jer još nemamo analizu onoga što se nalazi u dimu, niti koliko je zrak zagađen. A zagađen je sigurno, samo još ne znamo koji su spojevi u tim oblacima dima. Treba pratiti sve ono što kažu vatrogasci i ravnateljstvo civilne zaštite. Vjerojatno će se angažirati i roboti koji su gasili i požar plastike u Osijeku. Oni su u Jastrebarskom i u Rijeci, a ovaj iz Jastrebarskog je već na putu ovamo, kazao je Božinović.

Dio Zaprešića koji je u blizini požarišta ostao je bez struje.

Pogon Eko-flora smješten je u neposrednoj blizini centra Zaprešića, kraj željezničke postaje Novi dvori i Jelačićevih Novih dvora.

  • +4
Požar u Zaprešiću Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL