OPET ODGOĐENO SUĐENJE

Veliki Maestro: Obrana traži izuzeće članova vijeća

josip matanović

josip matanović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Početak ponovljenog suđenja bivšim potpredsjednicima Hrvatskoga fonda za privatizaciju (HFP) Josipu Matanoviću i Robertu Peši u slučaju "veliki maestro" ponovno je odgođen jer je Matanovićev branitelj danas zatražio izuzeće dvoje članova sudskog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda koje vodi postupak.

Pošto je krajem ožujka neuspješno tražio izuzeće predsjednice sudskog vijeća Ivane Kršul zbog sumnje u pristranost jer je tijekom prvog suđenja sudjelovala u odlukama u tom slučaju, Matanovićev odvjetnik Branko Šerić zbog istih je razloga zatražio i izuzeće dvoje članova vijeća. Pritom se pozvao na praksu Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava, koji su zauzeli stajalište da isti sudac koji je sudjelovao u donošenju odluke o produljenju pritvora ne može biti predsjednik ili član sudskoga vijeća u prvostupanjskom postupku.

Odluku o zahtjevu za izuzećem donijet će predsjednik zagrebačkoga Županijskog suda, a Šerić vjeruje da će se to dogoditi do kraja ovog tjedna.

Ponovljeno suđenje bivšim potpredsjednicima HFP-a zatražio je Vrhovni sud koji je lani u ožujku, nakon žalbi na prvostupanjsku presudu, potvrdio 11-godišnju kaznu Matanoviću i ukinuo dvogodišnju osuđujuću presudu Peši.

Matanoviću je prihvaćen samo dio žalbe koji se odnosi na davanje mita u slučaju ciglane u Ninu, kada je USKOK-ovu pouzdaniku Jošku Kuzmaniću tvrdio da je Peša pristao primiti 200.000 eura mita.

Vrhovni je sud zaključio da ničim, pa ni USKOK-ovim tajnim snimanjem razgovora nije utvrđeno da je Peša na bilo koji način tražio ili pristao uzeti novac kako bi pogodovao stranom investitoru, koji je na zemljištu ciglane planirao izgraditi turističko naselje.

Matanoviću i Peši zbog toga se ponovno sudi, a optuženi su zbog primanja i davanja mita.

Osim Matanovića i Peše, Vrhovni sud ukinuo je i oslobađajuću presudu bivšem šefu Odjela nekretnina HFP-a Igoru Petlevskom, istarskoj odvjetnici Asji Piplović i poduzetniku Mladenu Jandričeku. Iako su na prvom suđenju za "veliki maestro" dijelili optuženičku klupu s Matanovićem i Pešom, njihov je slučaj izdvojen i sada im se sudi na zagrebačkome Općinskom kaznenom sudu.

Matanoviću je Vrhovni sud potvrdio dio presude kojom mu se oduzima nezakonito stečenih 250.000 eura i 125.500 kuna.

U slučaju "veliki maestro" sudilo se i zagrebačkom odvjetniku Juraju Parazajderu, kojemu je Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu na tri godine zatvora, te višem savjetniku u Fondu Darku Mrkonjiću i osječkom profesoru Mani Mediću, koji su pravomoćno oslobođeni.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!