MINISTRICA OBJAŠNJAVA

'Veliki gradovi nemaju problem s nezaposlenošću'

08.07.2016 u 17:21

Bionic
Reading

Tehnička ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić u Splitu je, govoreći o projektu poticanja socijalnog poduzetništva, iznijela neobičnu tvrdnju: Kazala je da veliki gradovi u Hrvatskoj 'i nemaju velik problem s nezaposlenošću, odnosno zapošljavanjem'

'Problem imaju rubna područja, koja su pusta i nenaseljena, a ljudi koji su ondje ostali nezaposleni su', kazala je Šikić nakon susreta s predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije i uoči okruglog stola o poticanju zapošljavanja.

Tvrdnja ministrice o nepostojanju problema sa zapošljavanjem u velikim gradovima dosta čudno će zazvučati brojnim Splićanima jer među četiri regionalna središta (Zagrebom, Rijekom i Osijekom) upravo ovaj grad ima uvjerljivo najveću stopu nezaposlenosti. Pored toga, upravo Splitsko-dalmatinska županija već godinama je neslavni hrvatski rekorder po statistici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje: ovdje je u evidenciji više nezaposlenih osoba nego u dvostruko većem Zagrebu, odnosno jednako kao u Osječko-baranjskoj i Primorsko-goranskoj županiji zajedno.

I kada se prouče statistike samo za gradove, Split s 15.340 osoba na Zavodu ima više nezaposlenih nego Osijek (8 tisuća) i Rijeka (6.764) zajedno. Tehnička ministrica Šikić, govoreći o socijalnom poduzetništvu, kazala je da je glavna vrijednost i cilj tog programa socijalna odgovornost, a ne osobni profit. Upitana je koliko smisla ima predstavljati ovakve dugoročne projekte uoči moguće tranzicije vlasti pa je odgovorila da se nada kako će se 'sve dobro nastaviti, a ono što nije dobro obustaviti'. 'I nadam se da neće doći ni do kakve promjene u strukturi vlasti', dodala je Šikić.