'HOLY NIJE TREBALA ODSTUPITI'

Velika većina građana podržava Milanovićev stil

23.06.2012 u 00:54

Bionic
Reading

Način rada premijera Zorana Milanovića podržava velika većina građana, njih čak 78 posto, pokazalo se u istraživanju o prvih šest mjeseci Vlade koje je za Dnevnik Nove TV ekskluzivno provela agencija Ipsos Puls na uzorku od 600 ispitanika. Istovremeno, 55 njih smatra da mail kojeg je bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy poslala šefu HŽ-a nije razlog za ostavku

Zanimljivo je i da 60 posto HDZ-ovih birača, uz 90 posto premijerovih birača, podipiru stil Zorana Milanovića. Većina građana, njih 70 posto, ujedno smatra da je premijera malo u javnosti, a da je nazočan kao i Jadranka Kosor misli 11 posto birača, prenosi Dnevnik.hr

Milanovićevi ministri - samostalniji

Nova Vlada, nova pravila: 42 posto građana misli da su ministri samostalniji u radu, njih 24 posto misli da imaju podjednaku samostalnost, a da su u lošijoj situaciji nego u kabinetu bivše premijerke Jadranke Kosor misli 14 posto građana. Ne zna njih 19 posto.

Kukuriku birači, njih 50 posto, misle da su ministri samostalniji, a i više HDZ-ovih birača to misli, točnije njih 38 posto. Takvu samostalnost ministara podržava 64 posto birača, a njih 25 posto to ne podržava. Ne zna njih 11 posto.

Većina svih birača podupire samostalnost ministara. Tako to  i dalje želi 69 posto birača vladajuće koalicije, ali i 59 posto birača HDZ-a.

Milanovićeva Vlada bolja od Kosoričine

Zoran Milanović prati i veliko nezadovoljstvo građana. Njih 60 posto ne odobrava poteze, ali na kraju u usporedbi s prethodnom Vladom ipak prolazi bolje.

42 posto građana misli da je Milanovićeva Vlada bolja od Vlade Jadranke Kosor, 32 posto njih misli da je podjednaka, a samo 19 posto misli da je lošija. Isto istraživanje, unatrag 100 dana, pokazivalo je da je tada 46 posto građana mislilo da je bolja Vlada Zorana Milanovića, 31 podjednaka, a 17 posto lošija.

Među starijima od 60 godina, njih 46 posto misli da je ova Vlada bolja. To misli i 53 posto visokoobrazovanih, te 49 posto Istrijana i Primoraca, ali i 47 posto Dalmatinaca.

Među mlađima od 30 godina, 37 posto misli daje ova Vlada ista, baš kao i stanovnici na selu, njih 39 posto, ali i stanovnici metropole s 37 posto.

Kukuriku birači, njih 67 posto, misli kako je ova Vlada bolja, HDZ-ovci s 53 posto misle da je lošija.

Premijer bolji od premijerke

Zoran Milanović ima i bolje ocjene kao premijer od prethodnice. Da je bolji, misli 47 posto, a da je podjednak premijer misli 22 posto birača. Svaki peti misli da je lošiji od Jadranke Kosor. U odnosu na prethodno istraživanje, mali je pad popularnosti. Tada je 56 posto mislilo da je bolji premijer, da je podjednak, mislilo je njih 24 posto, a da je lošiji 15 posto birača.

Dalmatinci s 53 posto misle da je bolji premijer, baš kao i 60 posto stariji od 60 godina. Da je lošiji premijer misli više Slavonaca, njih 25 posto. A po 24 posto srednjeobrazovanih te birača od 45 do 60 godina misli također da je lošiji premijer.

Hrvati razmislili i odlučili: Holy nije trebala odstupiti

Mirela Holy već osam dana nije ministrica. Odstupila je zbog maila u kojemu je tražila da se od političkog šikaniranja zaštiti supruga SDP-ovca. Podnijela je ostavku, premijer je poručio - ljestvica je postavljena visoko.

No, 55 posto građana misli da mail kao razlog ostavke nije dovoljan za ostavku. Njih 35 posto misli pak da je trebala dati ostavku, a ne zna 10 posto.

Birači Kukuriku kolacije, njih 59 posto, misle da zbog maila nije trebala odstupiti, a njih 30 posto pak misle suprotno. Zanimljivo, i više HDZ-ovih birača - njih 49 posto nije za ostavku zbog maila.

Holy razumiju žene i Dalmatinci, ali ne muškarci i mladi. Oni koji smatraju da Holy nije trebala dati ostavku su žene, njih 60 posto, stariji od 60 godina sa 60 posto, Dalmatinci sa 60 posto, Ličani i Banijci sa 69 posto.

Da je trebala dati ostavku misle većinski muški birači, njih 41 posto, mlađi od 30 godina s 44 posto i Zagrepčani s 43 posto.