PLJUŠTE OPTUŽBE

Velika svađa 'virtualnih poduzetnica' i eurozastupnika Škrleca

23.02.2017 u 10:11

Bionic
Reading

Virtualni ženski poduzetnički centar optužio je eurozastupnika Davora Škrleca za krađu ideja. Naime, u priopćenju koje potpisuje Sanela Dropulić, voditeljica tog centra, navode da projekt besplatnih edukacija za poduzetnice - za koji tvrde da ga je inicirao, idejno razradio i predložio za suradnju i provedbu Virtualni ženski poduzetnički centar - EU parlamentarac Davor Škrlec navodno predstavlja kao svoj

'Unatoč opetovanim upozorenjima EU parlamentarcu Davoru Škrlecu da ne krade naše projekte besplatnih edukacija koje smo kreirale s prvim danom osnivanja Virtualnog ženskog poduzetničkog centra (1. siječnja 2016.) te ih projektno počele provoditi diljem Hrvatske s više od 400 polaznica samo u 2016. godini, ostale smo neugodno iznenađene nedavno održanom edukacijom u Hrvatskoj gospodarskoj komori – županijskoj komori Dubrovnik kao nastavku aktivnosti Davora Škrleca po istovjetnom modelu i sadržaju koji smo mi postavile znatno prije njega i s kojim je bio upoznat od samog početka održavanja', navodi se u priopćenju Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.

Poručuju da su Škrlecu predložile suradnju u ožujku 2016., a ona očito nije uspostavljena. Zbog toga su se odlučile priopćenjem obratiti javnosti o navodnoj krađi ideja, a pokrenule su, kažu, i sve korake pravne zaštite, s obzirom na to da su one te koje su postavile navedeni model edukacija. 'O krađi smo upozorile i Hrvatsku gospodarsku komoru – županijsku komoru Dubrovnik koja mu je pružila domaćinstvo, ali do današnjeg dana nismo dobile odgovor', stoji u priopćenju Virtualnog ženskog poduzetničkog centra

Dalje navode da je, osim krađe projekta, EU parlamentarac angažirao kao predavača Ivanu Radić, koja s njima još uvijek ima potpisan ugovor o suradnji na edukacijama, uzimajući tako i predavačicu iz njihova fundusa, ugovorno obvezanu na suradnju s njima na tom projektu.

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec odbacuje teške optužbe koje je na njegov račun iznijela voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Sanela Dropulić.Škrlec, koji se također obratio priopćenjem, navodi da, prije svega, model seminara i radionica nije ničije vlasništvo nego postoji kao uobičajeni oblik edukacija koje se provode i mogu ga provoditi bilo koje organizacije.

'Konkretni seminar za poduzetnice održan u nekoliko hrvatskih gradova nastao je u suradnji zastupnika Škrleca i Sanele Dropulić, u kojoj je Ured zastupnika Davora Škrleca operativno i tehnički vodio cijeli organizacijski proces, pripremao materijale, pozive, promociju, a Sanelu Dropulić kao predavačicu platio za izvršene usluge predavanja, kao i sve ostale troškove nastale u provođenju projekta', objašnjava Škrlec.

Jedini cilj zastupnika Škrleca bio je poduzetnicama pružiti besplatne radionice koje su dostupne svima, a koje se inače naplaćuju.Optužujući za kršenje intelektualnog i projektnog prava, tvrdi Škrlec, Dropulić svjesno manipulira činjenicama jer cijeli projekt nije nastao isključivo njezinom zaslugom kao intelektualno vlasništvo, a pritom je ona kao partnerica u projektu bila plaćena za svoj doprinos.

'Budući da je Sanela Dropulić odlučila jednostrano prekinuti suradnju zbog neslaganja s modelom seminara koji je za cilj imao isključivo opću društvenu korist, već unaprijed dogovoreni seminar u Dubrovniku održan je samo zbog interesa poduzetnica čemu svjedoči i velika posjećenost', odgovara eurozastupnik na optužbe.Isto tako, naglašava, da je Ured zastupnika Škrleca odnosno grupacija Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu financirala izdavanje knjige 'Ja (ne) mogu biti poduzetnica' autorica Sanele Dropulić i Ivane Radić, koja je u 1.000 primjeraka besplatno podijeljena poduzetnicama diljem Hrvatske.

Kao jedna od autorica knjige Ivana Radić nastavila je suradnju s Uredom zastupnika Škrleca u održavanju spomenutog seminara u Dubrovniku.'Zastupnik Škrlec izražava žaljenje što je gospođa Dropulić reagirala na ovaj način i javno izmanipulirala činjenicama, usprkos svemu što je Ured zastupnika Škrleca učinio za promociju Virtualnog ženskog poduzetničkog centra i razvoj ženskog poduzetništva općenito. Seminari za poduzetnice u organizaciji zastupnika Škrleca financirani su javnim novcem Europskog parlamenta i kao takvi vlasništvo su građana, pripadaju društvu, a ne pojedincima', navodi se u odgovoru na optužbe Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.