financijska izvješća kandidata za gradonačelnika

Skromna kampanja u Osijeku: Šišljagića financirala i bivša supruga, Vaneka aktualna, HDZ-ovcu Radiću najviše dao Kandit

Bionic
Reading

Tko je koliko potrošio u kampanji za lokalne izbore, bit će konačno poznato nakon drugoga kruga, no kandidati su predali prva izvješća. Među kandidatima za gradonačelnika Osijeka najviše je prikupio Vladimir Šišljagić, a među donatorima su mu i bivša supruga i kći. Kao najveći donator kandidatima pokazala se tvrtka Kandit jer je HDZ-ovu kandidatu Ivanu Radiću donirala više od 20 tisuća kuna

Kandidat HNS-a za osječkoga gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima Vladimir Ham primio je šest tisuća kuna donacija. Najviše, 2000 kuna, od Dražen Slunjskog, pročelnika Upravnog odjela za urbanizam Grada Osijeka. Ham je u ovoj fazi kampanje potrošio nešto više od 35 tisuća kuna.

Katarina Kruhonja, kandidatkinja političke platforme Možemo! za gradonačelnicu Osijeka, u izvješćima o donacijama i troškovima kampanje zasad ima nulu.

Zašto su neki prijavili nula kuna donacija?

Pojedini kandidati nisu prijavili ni lipe donacija. Stoga se logično postavlja pitanje kako je moguće da 'iskaču iz paštete', a u izvještajima im stoji nula kuna. U DIP-u kažu da su objavili ono što su dobili od onih koji se natječu te da je to pitanje za one koji su ušli u izbornu utrku.

Pokušavaju li se na taj način sakriti financijeri kampanja, što bi moglo imati utjecaj na same izbore, ili se radi samo o tome da će određene fakture i donacije doći tek nakon 7. svibnja, može se samo špekulirati. U DIP-u kažu da će se nakon što se dostave konačni izvještaji, trideset dana poslije izbora, odnosno 15. lipnja, moći govoriti o tome je li netko bio u prekršaju ili nije.

Kandidat SDP-a Goran Kušec prijavio je nula kuna donacija, no unatoč tome u kampanji je do sada potrošio 82.450 kuna. Nezavisni kandidat, poduzetnik Berislav Mlinarević također ima praznu tablicu donatora te troškova u kampanji.

HDZ-ov kandidat za osječkoga gradonačelnika Ivan Radić primio je 44.306 kuna donacija. Najveću donaciju uplatila je tvrtka Kandit d.o.o., i to nešto više od 21 tisuću kuna. Najveći osobni donator je Damir Pecikozić, osječki glazbenik i član zabavnog sastava Cash. Pet tisuća kuna Radiću je donirao utjecajni osječki HDZ-ovac i šef državne tvrtke Hrvatske ceste, aktivan u njegovoj kampanji – Josip Škorić. Istu svotu donirao je i Rade Vasilj.

  • +2
Kandidati za Osijek Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Kandidat za osječkoga gradonačelnika stranke Snaga Slavonije i Baranje Vladimir Šišljagić primio je ukupno 60 tisuća kuna donacija. Sve one iznosile su po pet tisuća kuna. Toliko mu je donirala i bivša supruga Jadranka Šišljagić, ali i kći Dina Šišljagić. Dosad je potrošio 54.502 kune u kampanji.

Miroslav Vanek, kandidat grupe birača, primio je 6650 kuna donacija. Najveća donacija - 4900 kuna - stigla mu je od Ivice Sarića, vlasnika obrta KO-SA. Od supruge Marijete pak dobio je 250 kuna.