UPOZORENJE METROPOLITA

Velika potreba za duhovnim zvanjima u Zagrebačkoj crkvenoj pokrajini

13.02.2024 u 13:57

Bionic
Reading

Na području Zagrebačke crkvene pokrajine, odnosno metropolije, velika je potreba za duhovnim zvanjima, upozorio je u utorak nadbiskup zagrebački i metropolit Dražen Kutleša otvarajući prvu ovogodišnju sjednicu Zagrebačke crkvene pokrajine

„Zato je važno da nadbiskupijsko i međubiskupijsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu bude dobro ustrojeno i da se kvalitetno radi, jer tako će u budućnosti bolje funkcionirati biskupije na području Zagrebačke mitropolije“, rekao je Kutleša.

Na sjednici je istaknuto kako je važno poboljšati rad sjemenitša te potaknuti i ohrabriti sjemeništa i mlade ljude, buduće svećenike, na predan rad. Na sjednici su biskupi raspravljali i o međubiskupijskim sudovima prvog i drugog stupnja.

Sjednice Zagrebačke crkvene pokrajine održavaju se pet puta godišnje, a domaćin prve sjednice bio je sisački biskup Vlado Košić. On je biskupe upoznao s tijekom obnove crkvenih objekata nakon potresa u prosincu 2020. istaknuvši da su obnovljene i posvećene četiri crkve. Ukupno se obnavlja 30 crkvenih objekata, koji su većinom i spomenici kulture. Sisački biskup nada se da će ove godine biti završena obnova većina crkvi, a među njima i sisačke katedrale.

Košić je izvijestio da uz materijalnu obnovu u Sisačkoj biskupiji kontinuirano traje duhovna obnova, a za sedam dana u Sisačkoj biskupiji počinje Sinoda.

Bit će održano pet sjednica do kraja svibnja, 90 sudionika Sinode raspravljat će o desetak tema, a zaključci će biti objavljeni na jesen.

U radu prve sjednice Zagrebačke crkvene pokrajine sudjelovali su uz Kutlešu i Košića Vjekoslav Huzjak, biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije, Bože Radoš, biskup Varaždinske biskupije, Milan Stipić, vladika križevački te pomoćni zagrebački biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski.