PARKINSONOVA BOLEST

Velika pobjeda nad teškom bolešću, kliničko ispitivanje na ljudima od iduće godine

30.08.2017 u 20:50

Bionic
Reading

Znanstvenici su uspješno iskoristili "reprogramirane" matične stanice za vraćanje funkcionalnih moždanih stanica kod majmuna, što daje nadu da bi se ta tehnika mogla u budućnosti koristiti kako bi se pomoglo pacijentima oboljelima od Parkinsonove bolesti

Budući da Parkinsonovu bolest uzrokuje odumiranje ključnih moždanih stanica koje proizvode dopamin, znanstvenici se već dugo nadaju da će pomoću matičnih stanica uspjeti povratiti normalnu proizvodnju tog neurotransmitera. 

Sada su prvi put japanski znanstvenici pokazali da se inducirane pluripotentne matične (iPS) stanice mogu koristiti sigurno i učinkovito za liječenje primata sa simptomima  Parkinsonove bolesti. 

Takozvane iPS stanice su reprogramirane većinom iz ljudskih stanica kože u stanice koje imaju potencijal poput embrionalnih da mogu postati bilo kojom stanicom u tijelu, u ovom slučaju stanicama u mozgu koje proizvode dopamin.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kyotu, svjetskog lidera u iPS tehnologiji, izjavili su da njihov pokus daje naznake da bi ovakav pristup mogao biti korišten za kliničko liječenje ljudi oboljelih od Parkinsonove bolesti.

Osim povećanja proizvodnje dopamina, testovi su pokazali poboljšanje kretanja kod majmuna, a najmanje dvije godine nisu im se pojavili tumori na mozgu, koji mogu nastati kao nuspojava ubrizgavanja matičnih stanica.

"Ovo je vrlo obećavajuće istraživanje koje pokazuje da se sigurna i visoko učinkovita terapija stanicama za Parkinsonovu bolest može proizvesti u laboratoriju", rekao je Tilo Kunath iz MRC Centra za regenerativnu medicinu Sveučilišta u Edinburghu, koji nije bio uključen u istraživanje.

Znanstvenici se nadaju da će kliničko ispitivanje na ljudima početi do kraja 2018.