PSIHIJATRIJSKA BOLNICA

Velika obnova u Vrapču: Osim odjela za neubrojive zločince novo lice dobiva još jedan odjel

27.02.2018 u 12:27

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Milan Kujundžić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorili su u utorak radove na rekonstrukciji i dogradnji Odjela za psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče, u što će biti investirano 34 milijuna kuna te još desetak milijuna kuna za medicinsku opremu

Radi se o zgradi staroj 140 godina, koja je zadnji put djelomično adaptirana 80-ih godina prošlog stoljeća, a u njoj je do sada bilo smješteno 90 psihogerijatrijskih bolesnika. Radi se o bolesnicima starije životne dobi, iznad 65 godina, koji imaju određene psihičke tegobe, poput Alzheimerove bolesti i raznih vrsta demencija, najčešće vaskularnog tipa.

Kujundžić je pritom najavio da će Ministarstvo zdravstva nabaviti CT uređaj, koji je nasušna potreba bolesnicima u Vrapču.

'Jedan od velikih problema zdravstvenog sustava su dotrajale zgrade i relativno skromni uvjeti u koje smještamo naše bolesnike. Klinika Vrapče je središnja ustanova u Hrvatskoj za zbrinjavanje psihijatrijskih bolesnika i to je veliki korak za tu skupinu bolesnika. Mislim da moramo i možemo raditi korak po korak, gdje god je moguće, neovisno radi li se o Zagrebu ili drugim gradovima i županijama', rekao je Kujundžić.

Bandić je najavio da će radovi na uređenju, koje financira Grad Zagreb, završiti za godinu dana, čime će se bolesnicima Odjela za psihogerijatriju omogućiti bolje uvjete za liječenje.

'Moramo dizati standard i zaštititi one kojima je pomoć najpotrebnija. Klinika za psihijatriju Vrapče je zaštitni znak te vrste bolesti u Hrvatskoj i Zagrebu i neka tako bude i ubuduće', rekao je Bandić.

  • +12
Psihijatrijska bolnica Vrapče Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/PIXSELL

Ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče Vlado Jukić istaknuo je kako je to u 140 godina dugoj povijesti bolničke zgrade prva prava rekonstrukcija.

'Psihogerijatrijski bolesnici su u tu zgradu smješteni 1959. godine, a u njoj je dosad bilo oko 90 bolesnika. Nakon rekonstrukcije će u dvostruko većem prostoru biti 62 kreveta, dakle vrlo visoki standard i mogućnosti da se ti bolesnici liječe. Bit će tu i dnevna bolnica, poliklinička služba te 15 kreveta za palijativnu skrb, pa mislim da će biti zadovoljni i bolesnici i njihova rodbina i svi mi koji ovdje radimo', rekao je Jukić.

S obzirom na stanje zgrade i uvjeta smještaja bolesnika, mediji su u više navrata izvještavali o neprimjerenim uvjetima, a pučka pravobraniteljica i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom iste su primjedbe upućivale Hrvatskom saboru.

Grad Zagreb kao vlasnik bolnice u zadnje se tri godine intenzivno bavio pripremama za gradnju. Prvo je napravljen idejni, a onda glavni izvedbeni projekt za sanaciju i rekonstrukciju zgrade. Građevinska dozvola je ishođena u proljeće 2017. godine. U gradskom proračunu za 2017. i 2018. godinu predviđena su sredstva za sanaciju zgrade.