TRAŽE HITNO PUŠTANJE

Živi zid pred Vrapčem: 'Prisilno zatvaraju zdrave ljude'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.04.2015 16:24
  • Objavljeno 15.04.2015 u 16:20
  • +7
  • +4

Živi zid prosvjedovao pred bolnicom Vrapče

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Članovi stranke Živi zid prosvjedovali u srijedu ispred psihijatrijske bolnice Vrapče tražeći da se iz te ustanove puste dvojica mladića, Ivan Pranklin i Ivan Mihaljević, koji su tamo, kako tvrde, prisilno zatvoreni iako su zdravi, a samo zato jer su se zamjerili nekome od 'moćnika'

'Njihovi su slučajevi samo dio u nizu slučajeva ljudi koji su prisilno završili u nekoj psihijatrijskoj ustanovi u Hrvatskoj jer su se zamjerili nekom velikom sucu, nekom moćniku, ili su pak zviždali zbog kriminala u nekoj instituciji. Na taj se način uklanjaju iz društva, ovaj put ne u ovršni nego u medicinski aparat, a sustav i ostalima šalje poruku - pazi što radiš i što govoriš jer ćeš i sam tako završiti', rekao je supredsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Osim Živog zida, potporu obiteljima Pranklin i Mihaljević iskazale su udruge i pojedinci koji su i sami 'imali problema sa sustavom' pa je ispred bolnice Vrapče sedamdesetak okupljenih tražilo puštanje mladića iz bolnice.

Najavili su daljnje prosvjede dok se ne ukine takvo kršenje ljudskih prava i prestane zdrave ljude 'ubijati teškim lijekovima protiv nepostojećih psihijatrijskih bolesti'. Tvrde kako za svoje zahtjeve imaju i podršku Vesne Balenović, povjerenice za zviždače Predsjednice Republike.

Po riječima njegove obitelji, slučaj Ivana Pranklina je tipičan slučaj zviždača iz sudstva jer je 'svjedočio nekim radnjama' i zamjerio se sucu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Marku Benčiću.

'Ivan je radio kao sudski vozač i dostavljač, najviše zadužen za 'uskočke' predmete. Da bi uopće dobio taj posao morao je proći sve sigurnosne provjere i nije ni mogao imati nikakvu psihijatrijsku bolest. No, nakon što ga je Benčić mobingirao na poslu, optužen je da je on uznemiravao suce, te je zatvoren i prisilno liječen zadnjih osam mjeseci iako nema nikakvu psihičku bolest', rekla je novinarima Ivanova sestra Ksenija Pranklin.

Sestra Ivana Mihaljevića tvrdi da je i njezin brat također prisilno zatočen u Vrapču, da mu je pripisana dijagnoza paranoidne shizofrenije iako je uvijek bio zdrav, a svi liječnički nalazi psihijatara izvan bolnice Vrapče pokazuju da nema nikakvih bolesti.

'Ivan sad ima 24 godine, a uz pojedine pauze u Vrapču ga drže ukupno četiri godine i prisilno 'kljukaju' lijekovima od kojih mu se zdravlje znatno pogoršalo', kazala je.

Za njegov slučaj najodgovornijim drži ravnatelja bolnice Vladu Jukića koji je, tvrdi, u dosluhu s ljudima koji Mihaljevića žele držati zatvorenim.

Obitelj Mihaljević je u te četiri godine, u kratkim pauzama kad su Ivana puštali van, uspjela pribaviti čak 11 vještačenja uglednih psihijatara čiji su nalazi potvrdili, kako tvrde, da je u potpunosti zdrav i nije opasan za okolinu, no unatoč tomu Jukić ga ne pušta van.

Prosvjednici su kao krivca za te slučajeve, kao i niz sličnih koji su se događali proteklih godina, prozvali institucije države koje bi trebale štiti građane, a ne ih zastrašivati i uništavati.

Uputili su dopis Ministarstvu zdravlja i Hrvatskoj liječničkoj komori da se oglase o slučajevima Pranklin i Mihaljević te pošalju nadzor u bolnicu Vrapče.

Odgovornim drže i DORH jer je, kaže Sinčić, umjesto da bude Državno odvjetništvo postao 'zaštitarska firma kriminalaca, tajkuna i bankara koji su si uzeli prevelike ovlasti'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!