ujednačen stav

Velika Britanija stavlja izvan zakona palestinski Hamas

19.11.2021 u 20:55

Bionic
Reading

Britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel kazala je u petak da je zabranila palestinsku militantnu organizaciju Hamas, čime je britanski stav ujednačen s EU-om i SAD-om

"Hamas ima značajne terorističke sposobnosti, uključujući pristup raznom i sofisticiranom naoružanju, kao i postrojenjima za obuku terorista", navodi se u priopćenju ministrice Patel.

"Zato sam danas zabranila Hamas u cijelosti", dodaje se.

Organizacija će biti zabranjena po Zakonu o terorizmu te će biti kažnjen svatko tko izražava podršku Hamasu ili nosi njenu zastavu, potvrdilo je ministarstvo.

Očekuje se da će Patel predstaviti tu promjenu parlamentu idućeg tjedna.

Islamski pokret otpora (Hamas) ima vojno i političko krilo te je na vlasti u Pojasu Gaze. Ta je organizacija osnovana 1987., a protivi se postojanju države Izrael i mirovnim pregovorima s Izraelom, zalažući se za oružanu borbu protiv Izraela.

Do sada je u Velikoj Britaniji bilo zabranjeno samo vojno krilo Hamasa - Brigade Iz ad-Din al-Kasam.

Politički dužnosnik Hamasa Sami Abu Zuhri kazao je da britanski potez pokazuje "apsolutnu pristranost u korist izraelske okupacije i potčinjavanje izraelskoj ucjeni i diktatima".

"Suprotstavljanje okupaciji svim dostupnim sredstvima, uključujući oružani otpor, pravo je naroda pod okupacijom po međunarodnom pravu", navodi se u drugom priopćenju Hamasa.

Izraelski je premijer Naftali Bennet pozdravio odluku.

"Hamas je, jednostavno rečeno, teroristička organizacija. 'Političko krilo' omogućuje njegovu vojnu aktivnost", napisao je na Twitteru

Palestinska diplomatska misija u Velikoj Britaniji nazvala je potez "retrogradnim korakom", apeliravši na britansku vladu da razmotri odluku.

"Ovime je britanska vlada zakomplicirala jedinstvene palestinske napore i potkopala palestinsku demokraciju", navodi se u priopćenju.

Izrael i Hamas ovoga su svibnja ratovali 11 dana.

'Jačanje veza'

Ministrica Patel morala je podnijeti ostavku na mjesto ministrice za međunarodni razvoj 2017. jer javno obznanila svoje sastanke s visokim izraelskim dužnosnicima tijekom odmora u Izraelu. Sastala se tada i s Yairom Lapidom koji je danas ministar vanjskih poslova Izraela.

On je pohvalio odluku koja je donesena "u sklopu jačanja veza s Britanijom".

SAD i EU smatraju također Hamas terorističkom organizacijom.