oko 13.000 umrlih

Velika Britanija produljuje izolaciju zbog covida-19

16.04.2020 u 11:04

Bionic
Reading

Britanska vlada priprema se u četvrtak objaviti produljenje mjera izolacije uvedenih 23. ožujka radi borbe protiv širenja koronavirusa od kojeg je u zemlji umrlo gotovo 13.000 ljudi

'Neću prejudicirati službenu odluku koja će biti donesena, međutim, već smo jasno kazali da je prerano za promjene', rekao je ministar zdravlja Matt Hancock za BBC.

'Premda se krivulja i zaraženih i umrlih izravnava, još nije počela padati. I mislim da je još previsoka', dodao je.

Ujedinjeno Kraljevstvo spada među najteže pogođene zemlje pandemijom koronavirusa od kojeg je samo u bolnicama umrlo gotovo 12.868 ljudi, u što nisu uključeni podaci o žrtvama u domovima umirovljenika.

Među žrtvama ima 27 potvrđenih smrti povezanih s virusom među zdravstvenim djelatnicima, rekao je Hancock. Umrla je i jedna 28-godišnja medicinska sestra koja je bila trudna. Liječnici su uspjeli spasiti njezino dijete.

Britanska oporba podržava produljenje izolacije, ali traži od vlade da objasni na koji način planira popuštati mjere.

Stanovništvu treba 'svjetlo na kraju tunela', rekao je u srijedu Keir Starmer, šef Laburističke stranke, glavne britanske oporbene stranke,

Jonathan Ashworth, zadužen za zdravstvena pitanja u Laburističkoj stranci, ocijenio je da je produljenje izolacije od tri tjedna 'razumno'.

Ali žele znati što će se dogoditi poslije, rekao je za BBC.

Vlada je zahtjev odbacila i Hancock je kazao da je još 'prerano' da bi se moglo govoriti o izlaznoj strategiji.

Sastankom vlade u četvrtak predsjedat će ministar vanjskih poslova Dominic Raab, jer se premijer Boris Johnson još oporavlja od zaraze koronavirusom zbog čega je bio i u bolnici.

Odluka će biti objavljena tijekom poslijepodneva nakon sastanka kriznog stožera. U takvoj teškoj situaciji pojavila se i jedna dobra vijest koja je podigla moral Britancima.

Tom Moore, 99-godišnji veteran, postao je nacionalni heroj prikupivši više od 15 milijuna dolara za nacionalni zdravstveni sustav. Moore, koji koristi hodalicu otkad je slomio kuk, ispunio je u četvrtak svoj cilj da 100 puta prijeđe 25 metara vrta prije 100. rođendana 30. travnja.

'Za sve one kojima je teško u ovom trenutku: sunce će vas ponovno obasjati i oblaci će nestati', rekao je Moore nakon što je završio svoj izazov.