POČETAK KRAJA EU-a?

Velika Britanija i sjeverna Europa stvaraju alijansu

21.01.2011 u 13:12

Bionic
Reading

Downing Street je očito shvatio da je EU kao cjelina kamen oko vrata sjevernoj hemisferi. David Cameron organizirao je u Londonu nekonvencionalni samit baltičkih i skandinavskih zemalja u želji da unaprijede tehnološku, ekonomsku i ekološku suradnju. Nije bio pozvan nijedan diplomat iz Bruxellesa

Cilj jučerašnjeg sastanka bilo je stvaranje ekonomske avangarde, riječi su Davida Camerona koji vidi budućnost britanskog razvoja u povezivanju sa sjevernom hemisferom. Samit sjevernih zemalja, točnije njih devet – Velike Britanije, Danske, Finske, Islanda, Norveške, Švedske, Estonije, Litve i Latvije - održan je u vrlo nekonvencionalnom okruženju. Mjesto radnje: moderna galerija Whitechapel.

Već su počele insinuacije da Britanci i sjever Europe traže alternativu EU, no Cameron izjavljuje da je riječ tek o jačem ekonomskom povezivanju. 'Na sjeveru postoji alijansa zajedničkog interesa. Razumijemo poduzetništvo. Prigrlit ćemo svaku inovaciju. Jasan nam je potencijal ekoloških tehnologija u daljnjem ekonomskom rastu, tako da je, u vremenu kada velik dio Europe očajnički treba financijske reforme, logično da se ove zemlje čvršće povežu', objasnio je premijer.

Švedski premijer se nadovezao riječima da su razgovori među sjevernim susjedima ipak malo drukčiji od onih koji se vode u središnjoj ili južnoj Europi.

Od zemalja pozvanih na londonski skup samo su dvije uvele euro – Estonija i Finska – a neke od njih nisu niti namjeravaju postati članice EU-a (Norveška i vjerojatno Island, gdje se očekuje negativan ishod referenduma o ulasku). Sjeverna alijansa otvorila je novo poglavlje dubokog euroskepticizma

No ne radi se o ideološkom skupu, poručuju iz britanske vlade. Zemlje su se okupile zbog razmjene novih ideja. 'Danska ima najbolji sustav socijalne skrbi. Estonija većinu vladine administracije, uključujući izbore, obavlja preko interneta. Norveška ima zakon da žene moraju sastavljati barem 40 posto svih nadzornih odbora. Švedska je odlično prošla kroz recesiju i čak najavila rast od 4 posto ove godine. Velika Britanija ima ogroman offshore sustav vjetrenjača', nabrojali su u Downing Streetu razloge za intenzivnu razmjenu ideja između sjevernjaka, među kojima se naslućuje i tješnja vojna suradnja.

Devet zemalja je već najavilo sastanak iduće godine u Švedskoj, a pet će se ministara vanjskih poslova nordijskih zemalja okupiti već u travnju u Helsinkiju zbog boljeg vojnog povezivanja.