Korona kriminal

Velika akcija Europola i Interpola; Njemačka umalo ostala bez 15 milijuna eura za nepostojeće maske

14.04.2020 u 22:50

Bionic
Reading

Policija je prekinula lanac za prodaju nepostojećih maski koje su njemačke vlasti umalo koštale 15 milijuna eura, objavio je Europol. Najmanje dvije osobe su privedene u tom slučaju, što je uključivalo istrage diljem Njemačke, Španjolske, Nizozemske, Velike Britanije i Republike Irske

Zbog pandemije Covid-19, zemlje širom svijeta suočavaju se s nedostatkom zaštitne opreme - što prisiljava vlade da traže izvan svojih uobičajenih opskrbnih lanaca kako bi osigurale zalihe koje spašavaju živote.

Ali kad se utvrdilo da maske koje je naručila Njemačka nisu postojale, policije pet zemalja, Europol i Interpol, krenule su za kriminalcima prateći trag novca.

Cijela priča počela je sredinom ožujka kada su njemačke zdravstvene vlasti ugovorile s dvije prodajne tvrtke u Zürichu i Hamburgu nabavu maski za 15 milijuna eura.

Prvo su stupili u kontakt s onim što se činilo kao legitimna web stranica u Španjolskoj koja prodaje maske. Međutim, kasnije se ispostavilo da je stranica bila lažna.

Putem e-mail prepiske tvrtka je u početku tvrdila da ima 10 milijuna maski, samo da bi isporuka mogla proći. Kupce su uputili 'pouzdanom' prodavaču u Irskoj. Irski posrednik obećao je da će ih kontaktirati s drugim dobavljačem, ovaj put u Nizozemskoj.

Tvrdeći da ima jaku vezu s tvrtkom, diler je tvrdio da će navodna nizozemska tvrtka biti u stanju isporučiti 10 milijuna maski. Postignut je dogovor o početnoj isporuci od 1,5 milijuna maski u zamjenu za avansno plaćanje u iznosu od 1,5 milijuna eura.

Kupci su pokrenuli bankovni prijenos u Irsku i pripremili se za isporuku, koja je uključivala 52 kamiona i policijsku pratnju za prijevoz maski iz skladišta u Nizozemskoj do krajnjeg odredišta u Njemačkoj.

Neposredno prije datuma isporuke kupci su obaviješteni da sredstva nisu zaprimljena i da je za osiguranje robe potrebna hitna dostava u iznosu od 880.000 eura izravno nizozemskom dobavljaču.

Kupci su poslali bankovni prijenos, a maske nikada nisu stigle. Ispalo je da nizozemska tvrtka postoji, ali da je njihova web stranica bila klonirana.

Kad su kupci shvatili da su ih prevarili, odmah su kontaktirali svoju banku u Njemačkoj, krenuvši u međunarodnu utrku za presretanjem sredstava i praćenjem novca.

Uključeni su Europol i Interpolov središnji ured u Dublinu, pratio se trag novca i brzom akcijom računi su se uspjeli zamrznuti, a transferi obustaviti. Utvrđeno je da sav novac preko Španjolske, Nizozemske, Velike Britanije i Irske u konačnici trebao završiti na računu u Nigeriji.