SJEČA DIPLOMATSKIH GLAVA

Veleposlanik prijavljen zbog šverca alkohola

05.06.2009 u 10:44

Bionic
Reading

Protiv veleposlanika u Libiji Jovana Vejnovića, koji je potkraj siječnja povučen na konzultacije u Zagreb nakon što su novine objavile da je švercao alkohol u tu zemlju stroge islamske zabrane alkohola, MVPEI je podnio kaznenu prijavu

ZAGREB - Veleposlaničko mjesto u Libiji je upražnjeno, a konzultacija s Vejnovićem nikada nije bilo, pa taj iskusni karijerni diplomat i šef kabineta posljednjega jugoslavenskog premijera Ante Markovića u Zagrebu čeka poziv na razgovor s nadređenima. No poziv, sva je prilika, nikad neće stići, jer iz MVPEI-ja poručuju da je 'Vejnović još na konzultacijama, ali mu uskoro istječe mandat, pa se on nema namjeru ni vraćati', piše Novi list.

No precizne informacije kažu da Vejnovićev mandat istječe tek 1. prosinca te da on jest u godinama koje dopuštaju umirovljenje, ali i da ima starijih diplomata koji su preuzeli nove mandate.

Teško je, dakle, vjerovati da bi Vejnović odbio posao kada bi mu bio ponuđen, tim više što bi sigurno htio sprati ljagu nanesenu novinskom pričom koja, osim osobne sramote Vejnoviću, očito nije označila početak čišćenja hrvatske diplomacije. Vejnoviću na ruku ide i podatak da Libija, zemlja primateljica, nikada nije reagirala na taj navodni šverc alkohola, premda bi baš ona trebala biti pogođena nepoštovanjem pravila gostoprimstva za diplomate.

Goroslav Keller, bivši generalni konzul u Sydneyu, bio je druga žrtva velike 'metle' koja se potkraj siječnja i početkom veljače razmahala u novinama: protiv njega je MVPEI potkraj prosinca podnio kaznenu prijavu, sumnjičeći ga da je otuđio namještaj iz sydneyskoga konzulata. Ta je prijava zasad propala u neku od ladica policije i odvjetništva, a Keller se, uvrijeđen i ljut, vratio na Ekonomski fakultet, s kojega je 2003. otišao u Sydney.

Optužbe su, dakle, još daleko od pravorijeka, a u zraku su ostala visjeti objašnjenja da je Keller imao pravo otkupiti sporni namještaj te da je to i usmeno i pismeno najavio pretpostavljenima u ministarstvu. Štoviše, Keller nije dobio dvije posljednje plaće. Četiri mjeseca kasnije, u MVPEI nisu spremni naširoko govoriti ni o Kellereovu slučaju. 'To je na državnom odvjetništvu', kratko su kazali.

Dvije 'velike' afere, dakle, niti su polučile opipljiv rezultat, niti su označile početak kraja prtljanja u diplomaciji. Štoviše, izazvale su negativne rezultate: Hrvatska u Libiji već četiri mjeseca nema veleposlanika, goleme poslove s tom zemljom umjesto hrvatskih dobivaju ukrajinske tvrtke, predsjednik Mesić odbio je potpisati Vejnovićevo razrješenje te ustraje u uvjerenju da je riječ o posrednome obračunu s njim, a iz dijela diplomatskih krugova stižu ocjene da je riječ naprosto o 'pribijanju na stup srama i blatnjavoj balkanskoj montaži'.