oštre kritike

Veleposlanik Izraela u UN-u napustio dvoranu tijekom Erdoganovog obraćanja

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 22.09.2020 22:34
  • Objavljeno 22.09.2020 u 22:34
Ujedinjeni narodi

Ujedinjeni narodi

Izvor: EPA / Autor: Manuel Elias / UN Photo / HANDOU

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) oštro je kritizirao Izrael zbog čega je veleposlanik Izraela u UN-u Gilad Erdan napustio dvoranu

Erdan je napustio dvoranu dok je Erdogan u video poruci povodom 75. godišnjice Generalne skupštine UN-a govorio o izraelskoj politici ugnjetavanja, nasilja i zastrašivanja prema Palestincima, javlja N1.

Erdogan je u dijelu obraćanja o Palestini podsjetio da Izrael i dalje nastavlja s nasrtajima i nasiljem protiv svetog grada Jeruzalema.

"Palestinski narod se više od pola stoljeća odupire izraelskoj politici ugnjetavanja, nasilja i zastrašivanja. Kada je odbijen dokument o predaji koji su palestinskoj strani pokušali plasirati pod nazivom 'sporazum stoljeća', tada je Izrael ubrzao napore da pomoću svojih suradnika tvrđavu osvoji iznutra. Turska neće dati podršku nijednom planu koji nema pristanak palestinskog naroda", rekao je Erdogan.

Istaknuo je da su neke zemlje u regiji pružile podršku Izraelu čime su otvoreno prekršile osnovne norme međunarodnog prava.

"Zemlje koje su izjavile da namjeravaju otvoriti ambasade u Jeruzalemu, suprotno rezolucijama Ujedinjenih naroda i međunarodnom pravu, time samo dodatno kompliciraju sukob. Palestinsko pitanje može se riješiti uspostavljanjem nezavisne i suverene palestinske države sa Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom na osnovu granica iz 1967. godine. Traženje drugih rješenja je uzaludan, jednostran i nepravedan postupak", kazao je turski predsjednik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!