KAKO DO KVALITETNIJE LISTE?

Većinu skinutih lijekova HZZO vratio na listu

24.05.2011 u 09:49

Bionic
Reading

Od četiri lijeka skinutih s liste subvencioniranih, vraćena su tri. Udruge pacijenata i bolesnika predlažu osnivanje neovisne institucije zastupnika prava pacijenata kako bi građani mogli kontrolirati kvalitetu ponude lijekova

Prema podacima HALMED-a (agencije za lijekove i medicinske proizvode) sljedeći lijekovi skinuti su sa liste u travnju 2011. – Lantus 100 i.j./ml i Lantus 100 U/ml, Crixivan u kapsulama 360x200 mg i 180x400 mg i Loseprazol u kapsulama 14x20 mg i 28x20 mg. Njihovo ukidanje potaklo je negodovanje pacijenata, a osobito bolesnika koji se nalaze na intenziviranoj terapiji inzulinom i imaju više od jedne hipoglikemije tjedno (oba Lantusa). Međutim HZZO je u međuvremenu vratio na listu sve navedene lijekove osim Crixivana.

Lijekovi Lantus vraćeni su zbog bolesnika kod kojih se s ostalim vrstama inzulina ne može postići dobra regulacija glikemije, kako doznajemo u HZZO-u. Lijekovi Loseprazol uvršteni su u Osnovnu listu lijekova, ali se u navedenoj listi nalaze pod nezaštićenim imenom omeprazol. Također u istoj listi, pod istim nezaštićenim imenom nalaze se i lijekovi: Uzol, Target plus, Ortalox, Ortanol, Ultop i Omezol.

Jedini i dalje ukinuti lijek, Crixivan, brisan je iz Osnovne liste lijekova HZZO-a, i to na prijedlog samog proizvođača.

Predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Đula Rušnović-Sunara ističe kako u sličnim slučajevima HZZO nikada ne kontaktira s njima; procjene o kvaliteti lijekova zahtijevaju visoko diferencirano stručno znanje, a udruge nisu kompetentne to procjenjivati.

Očito je da postoje brojna pitanja u vezi procjene kvalitete lijekova na listi, zamjenskih lijekova i nadzora nad mogućim nepravilnostima. Pacijenti, bolesnici, građani i udruge pacijenata i bolesnika predlažu osnivanje institucije neovisnih zastupnika prava pacijenata. Takva institucija imala bi stručne kompetencije, bila bi zakonom zaštićena od sukoba interesa, a građani bi je mogli kontrolirati na svim razinama.