SNV NE VJERUJE POPISU

'Većina Srba se zbog društvene klime bojala nacionalni izjasniti'

17.12.2012 u 22:23

Bionic
Reading

U Hrvatskoj živi 186.633 Srba. Barem ih se toliko izjasnilo po narodnosti na posljednjem popisu stanovništva, čiji su rezultati nakon godinu i pol što su prvi popisivači izašli na teren napokon predstavljeni javnosti. No, Saša Milošević, zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća, kaže da je taj podatak sporan. Tvrdi da u Hrvatskoj živi znatno više Srba te ističe da se 'zbog društvene klime u Hrvatskoj većina njih boji nacionalno izjasniti'

I prije smo upozoravali na nepravilnosti vezane uz taj popis stanovništva i zato i sada, kad su pristigli rezultati, smatramo da je bilo ozbiljnih propusta', objašnjava Saša Milošević.

Poručuje kako će tek kada pomnije prouče podatke moći iznijeti svoje konačno mišljenje o popisu.

'Srbima tijekom popisa nije omogućena sloboda izjašnjavanja. Dapače, sugerirano im je opredjeljenje', rekao je Saša Milošević.

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, danas nije bio telefonski dostupan. Sve komentare prepustio je Miloševiću, koji je pak najavio da će Vijeće tek za nekoliko dana moći opširnije komentirati statistiku.

Ipak, Pupovac je prije nešto manje od mjesec dana izjavio kako u Hrvatskoj živi 250.000 Srba i da su oni 'solidno organizirana zajednica'. Dapače, na nedavno organiziranoj tribini o položaju Srba u Hrvatskoj poručio je da je Srbima u Hrvatskoj 'bolje nego što je bilo jučer, ali i daleko od onoga kako mislimo da bi im trebalo biti'.