agencije ne žele vratiti novac

Većina škola odustala od maturalnih putovanja

20.08.2020 u 09:05

Bionic
Reading

Maturalna putovanja na koja srednjoškolci tradicionalno odlaze krajem kolovoza i početkom rujna ove godine se u pravilu otkazuju a tek je manji broj onih koji su ih zamijenili "maturalcem" u Hrvatskoj, piše u četvrtak Jutarnji list.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da će u suradnji s epidemiolozima i Ministarstvom turizma ovih dana izići s preporukama.

Većina srednjoškolaca koji neće moći na maturalno putovanje u inozemstvo ostala je bez uplaćenog avansa koji pružatelji usluga u inozemstvu, doznaje Jutarnji u razgovorima s nekim predstavnicima putničkih agencija, uglavnom ne žele vraćati.

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i ravnateljica Upravne škole Zagreb, kaže da su maturanti iz njezine škole na put trebali još u lipnju i to u Španjolsku, ali su to odgodili.

"Zadnje što smo se dogovorili je da nitko ne ide nigdje", kaže Hitrec. Što se tiče drugih škola ona u vrijeme razgovora nije bila detaljno upoznata s njihovom situacijom, samo je dodala da zna da je tek manji broj onih koji će na putovanje u Hrvatsku te misli da nitko neće na maturalno putovanje u inozemstvo.

Predsjednik udruge putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Boris Žgomba kaže da je situacija kompleksna, a da je najveći problem nastao s onima koji su trebali na putovanje na inozemstvo.

"Agencije su sklopile ugovore s roditeljima s jedne strane, a s davateljima usluga s druge strane. Roditelji traže povrat, a drugi su novac već potrošili pa su agencije u nezavidnoj situaciji.Primjerice, Španjolska više nije u lockdownu i oni ne vide razloga zašto se njihova usluga ne bi iskoristila, stoga ne žele vratiti novac". "Manji dio se odlučio putovanjazamijeniti onima po Hrvatskoj, a dio će morati čekati ili naći neko kompromisno rješenje", kaže Žgomba.

Ravnatelj V. zagrebačke gimnazije Tihomir Engensfeld kaže da bi njihovih sedam razreda na maturalno putovanje trebalo otići u sljedeća dva tjedna. "Iako su planirali na put u Grčku i Italiju, roditelji i djeca postigli su kompromis da se na maturalno putovanje ide u južnu Dalmaciju". Ističe međutim da još ništa nije sigurno jer do samog puta još svašta može dogoditi, pa možda se i od strane Stožera zabrane takva putovanja, piše u četvrtak Jutarnji list.