šef hzjz-a

Capak o Austriji: Nije mi bila namjera nikome prijetiti

19.08.2020 u 19:39

Bionic
Reading

Nije mi namjera bila da prijetim bilo kome, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u večerašnjem HRT-ovom Dnevniku komentirajući svoju izjavu o skijaškoj sezoni i Austriji.

'Ja to nisam baš tako rekao. Nije mi namjera bila da prijetim bilo kome', rekao je Capak HRT-u na pitanje o svojoj izjavi. Austrija je stavila Hrvatsku na crvenu epidemiološku listu i pozvala svoje građane da se vrate s ljetovanja iz naše zemlje.

Capak je rekao da su Austrijancima predložili da mjera bude selektivna za županije s lošijom situacijom, ali nisu to prihvatili.

'Ono što sam ja htio reći je to da smo na početku epidemije imali veliki import iz skijališta, poglavito u Italiji i Austriji, što je činjenica, ali tada Europska unija nije bila spremna za mjere kao što su uvođenje karantene i zatvaranje granica, što smo mi predlagali od samog početka jer smo bili predsjedatelji Vijeća Europe', rekao je Capak.

Capak je rekao da njegova izjava nije bila prijetnja, već da želi reći da je sada puno drugačija situacija nego što je bila na početku epidemije: 'EU dozvoljava zemljama članicama da je njihovo suvereno pravo da donose epidemiološke mjere na granici. Također je rekao da želi javnosti predočiti da će, ako pogledaju kartu Europe, vidjeti da je većina zelena, svega nekoliko zemalja uvelo je mjere prema Hrvatskoj.'