NEODGOVORNI POLITIČARI

Većina britanskih zastupnika mora vratiti novac

04.02.2010 u 15:49

Bionic
Reading

Više od polovice britanskih zastupnika počinilo je prekršaje tražeći naknadu nedogovorenih troškova i zato će morati vratiti ukupno 1,12 milijuna funti (1,28 milijuna eura), objavljeno je u četvrtak

Do takvih podataka došla je neovisna revizija koju je vodio bivši visoki dužnosnik sir Thomas Legg

Revizija je određena ovoga ljeta kada su mediji otkrili da su brojni zastupnici tražili povrat novca za svoje privatne troškove.

Zastupnici godišnje imaju pravo na isplatu do 2.000 funti za čišćenje kuće ili stana i do 1.000 funti za održavanje vrta, no revizija je utvrdila da se novac trošio neracionalno i neprihvatljivo.

Sir Thomas je pronašao nepravilnosti kod 390 od 646 zastupnika u razdoblju od 2004. do 2009. te traži od njih da vrate ukupno 1,3 milijuna funti (1,14 milijuna eura).

Najveću svotu, 42.458 funti, mora platiti laburistička zastupnica Barbara Follett, supruga pisca Kena Folletta. Ona je već vratila tri četvrtine iznosa.

Daily Telegraph je u svibnju i lipnju iznio pojedinosti troškova nekih zastupnika koji su tražili povrat novca za kupnju pornofilmova, plutajuću hranilicu za patke i kamate za nepostojeće najmove nekretnina.