referendum ide dalje

Važna pobjeda zagovornika prava na pobačaj: Evo što su rekli birači u američkom Ohiju

09.08.2023 u 08:54

Bionic
Reading

Birači u Ohiju u utorak su odbacili mjeru koju su podržali republikanci, a kojom bi se otežala izmjena ustava te savezne države, uoči referenduma o pravu na pobačaj u studenom.

Rezultat je ključna pobjeda za zagovornike prava na pobačaj, koji bi u suprotnom morali u studenom osigurati 60 posto glasova za prolaz referenduma.

Prijedlogom bi se podigao prag za usvajanje budućih promjena državnog ustava na 60 posto birača, u odnosu na dosadašnju natpolovičnu većinu, a otežali bi se i uvjeti za raspisivanje referenduma.

Nakon više od 1, 2 milijuna prebrojanih glasačkih listića 60 posto birača glasalo je protiv republikanskog prijedloga, a 40 posto glasalo je za, prema uredu državnog tajnika Ohija.

Zbog te razlike Decision Desk HQ i Associated Press objavili su da je jasan pobjednik izbora.

"Ova je mjera bila očit pokušaj da se oslabe glasovi birača i dodatno naruši sloboda žena da same donose odluke o zdravstvenoj skrbi", priopćio je američki predsjednik Joe Biden u utorak navečer.

"Ohio je progovorio jasno i glasno, a večeras je demokracija pobijedila", dodao je.

Nakon što je presudom Vrhovnog suda ukinuto pravo na pobačaj u cijelom SAD-u pa o tome odlučuju savezne države, birači su o tome glasali u više saveznih država.

Glasači u Kansasu i Kentuckyju, objema većinski konzervativnim državama, odbacili su prošle godine mjere kojima bi se iz ustava njihovih saveznih država izbacilo pravo na pobačaj.

U utorak su skupine za zaštitu prava na pobačaj u Arizoni, jednoj od ključnih saveznih država na predsjedničkim izborima, pokrenule napore da to pitanje iznesu pred birače u studenom 2024.

Republikanski guverner Ohija Mike DeWine potpisao je 2019. zakon kojim je pobačaj zabranjen nakon šestog tjedna trudnoće.

Odluka je stavljena na čekanje u rujnu nakon što ju je pravno osporila klinika za pobačaje, a Vrhovni sud Ohija o tome će donijeti pravorijek.