NOVE OKOLNOSTI

Važna odluka: Popisivači stanovništva ipak će morati imati covid potvrde!

14.09.2021 u 11:32

Bionic
Reading

Državni zavod za statistiku izvijestio je u utorak da je u konzultacijama sa Stožerom civilne zaštite, s obzirom na promijenjene epidemiološke prilike u odnosu na lipanj 2021., kada je raspisan javni poziv za popisivače i kontrolore, odlučeno da će svi popisivači i kontrolori koji sudjeluju u provođenju druge, terenske faze Popisa stanovništva, kućanstava i stanova morati posjedovati EU digitalnu covid potvrdu

'Državnom zavodu za statistiku je tijekom provođenja Popisa od primarne važnosti osigurati sigurnost i zdravstvenu zaštitu svih građana Republike Hrvatske. Stoga se kao uvjet za terensko popisivanje, što uključuje fizički kontakt popisivača i građana, uvodi obvezno posjedovanje EU digitalne covid potvrde za popisivače i kontrolore (što znači da je osoba preboljela covid, cijepljena ili ima negativan covid test)', priopćio je Državni zavod za statistiku.

Podsjetimo, iz Građansko-liberalnog saveza (Glas) istaknuli su u ponedjeljak da Vlada - kad je već odlučila da se popis stanovništva provodi usred pandemije - mora osigurati da svi popisivači budu ili cijepljeni ili testirani. U protivnom, svjesno se ugrožava zdravlje i život građana u u postupku koji im Vlada sama uvjetuje, i to uz prijetnje novčanim kaznama.

Iz Glasa su podsjetili kako nadležni dužnosnici, koji su se ovih dana pojavljivali u medijima, uporno ponavljaju da ne mogu tražiti od popisivača ni potvrdu o cijepljenju ni negativan test na koronavirus.

>>> [FOTO/VIDEO] Prijavili smo se u sustav e-Građani i popisali: Donosimo kratak vodič

'S obzirom na to da je riječ o poslu koji se obavlja za državu i da su građani dužni popisivače pustiti u domove i s njima provesti određeno vrijeme, to ne može biti točno. Država je dužna učiniti sve da zaštiti svoje građane, a svakako ne smije ona biti ta koja dovodi u opasnost njihovo zdravlje i živote', poručili su iz Glasa u priopćenju.

Dodali su da su tu posebno izloženi štićenici domova za starije i nemoćne i oni koji boluju od teških ili kroničnih bolesti, budući da mnog od njih ne mogu čak ni izaći na otvoreno i razgovarati s popisivačima.