sveta stolica

Ispunjena mu želja: Vatikan otkrio gdje će biti pokopan bivši papa Benedikt XVI.

02.01.2023 u 16:57

Bionic
Reading

Pokojni papa u miru Benedikt XVI. bit će pokopan u bivšoj grobnici svojeg prethodnika Ivana Pavla II., rekao je u ponedjeljak novinarima glasnogovornik Svete Stolice Matteo Bruni

Njegovo posljednje počivalište bit će u kripti bazilike sv. Petra, rekao je. Tijelo će biti preneseno onamo u četvrtak.

Prije toga, papa Franjo služit će misu za Benedikta ispred bazilike u nazočnosti desetaka tisuća vjernika.

Benedikt je umro u subotu ujutro u dobi od 95 godina. Godine 2020. Benediktov ovlašteni biograf Peter Seewald rekao je bavarskim novinama Passauer Neue Presse da je papa emeritus pripremio duhovnu oporuku u kojoj je navedeno da želi biti pokopan u istoj kripti u kojoj je Ivan Pavao II.

  • +15
Odavanje počasti bivšem papi Benediktu XVI. Izvor: Profimedia / Autor: Maria Laura Antonelli / Shutterstock Editorial / Profimedia

Papa Ivan Pavao II. bio je pokopan u kripti nakon svoje smrti 2005. Nekoliko godina poslije njegovi posmrtni ostaci preneseni su pored Michelangelove skulpture Pieta u bazilici sv. Petra pa je njegov grob u kripti prazan.

Tijelo Benedikta XVI. izloženo je ispred glavnog oltara bazilike gdje mu odaju počast tisuće ljudi.

Pravim imenom Joseph Ratzinger, rođen u Bavarskoj, izabran je za papu 2005. nakon smrti Ivana Pavla II., a odrekao se papinske službe 2013. zbog narušenog zdravlja i povukao se u samostan u Vatikanskim vrtovima.

  • +16
Bivši papa Benedikt XVI. Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Abaca Press / Profimedia