DISKRIMINACIJA U CRKVI

Vatikanski list: Redovnice često rade u ropskim uvjetima

01.03.2018 u 17:48

Bionic
Reading

Previše redovnica koje obavljaju kućanske ili druge niže poslove za kardinale, biskupe i lokalne svećenike radi u gotovo ropskim uvjetima, objavio je u četvrtak službeni vatikanski list.

L'Osservatore Romano objavio je članak o tome na tragu pokreta #MeToo, koji je krenuvši iz filmske industrije u Hollywoodu prerastao u globalnu pobunu protiv zlostavljanja i izrabljivanja žena.

Neke redovnice ustaju u cik zore kako bi pripremile doručak za više svećenike i odlaze na počinak "tek kada posluže večeru, počiste kuću, operu i izglačaju rublje", navodi list, citirajući sestru Mariju, redovnicu koja je čula nebrojene takve priče.

"U takvoj 'službi', redovnice nemaju određeno ili regulirano radno vrijeme za razliku od svjetovnih radnica i njihova plaća je proizvoljna, često jako skromna", dodala je. "Sve to u nekima od njih izaziva jaku nutarnju pobunu."

Druga redovnica, sestra Paula, kazala je za list da se vještine i želje redovnica često ignorira. "Upoznala sam redovnice s doktoratom iz teologije koje bi iznenada poslali da kuhaju ili peru", kazala je.

"Iza svega toga stoji nažalost još uvijek poimanje da su žene manje vrijedne od muškaraca, a posebno da svećenik u Crkvi vrijedi sve a redovnica ništa", dodala je.

  • +11
Papa Franjo Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Papa Franjo obećao je dati više prostora ženama u Katoličkoj Crkvi i zatražio od posebnog odbora da razmotri ulogu žena pomoćnica svećenika u ranom kršćanstvu.

No isključuje mogućnost zaređenja žena za svećenice.

Vatikanski list izmijenio je imena redovnica s kojima je razgovarao kako bi zaštitio njihovu privatnost.