ZANIMLJIVO ŠTIVO

Papa Franjo u svojoj knjizi progovara o ženama, komunizmu i psihoanalizi

31.08.2017 u 19:51

Bionic
Reading

U knjizi razgovora koja izlazi početkom rujna papa Franjo 'zahvaljuje Bogu što je upoznao prave žene' u svom životu, ističe 'komunističku' stranu kršćana i kaže da je posegnuo za psihoanalizom, prenosi francuski list Le Figaro

List je u svom dodatku Figaro Magazine koji izlazi petkom, objavio dijelove te knjige pod nazivom 'Politika i društvo' nastale iz razgovora Svetog Oca i francuskog znanstvenika Dominiquea Woltona.

Papa u njoj opetuje svoje poruke o otvaranju koje je zadnjih godina iznio u vezi s nekim osjetljivim temama o kojima se raspravlja u društvu i u Crkvi, napose o otvaranju prema migrantima, o sekularnosti, svećenicima pedofilima, braku osoba istog spola, odnosima s islamom i pričešćivanju osoba u drugom braku.

No Jorge Bergoglio je u razgovoru spomenuo i osobe koje su obilježile njegov život, napose žene. 'Zahvaljujem Bogu što sam u svom životu upoznao prave žene', rekao je.

Najviše je zahvalan, kazao je, svojim dvjema bakama i majci koju su 'teškoće snalazile jedna za drugom', pa i fizička patnja, te sestri.

'U pubertetu sam imao i prijateljice, 'djevojke' ... Druženje sa ženama me obogatilo', dodao je Papa koji kaže da je 'naučio, i to u kasnijim godinama, da žene gledaju na stvari drukčije od muškaraca' te da je 'važno čuti i njihov glas'.

  • +30
Papa Franjo u Sarajevu Izvor: Reuters / Autor: Dado Ruvic

Usto je kazao da je na njega znatno utjecala komunistička aktivistkinja Esther Ballestrino de Careaga, ubijena u vrijeme diktature u Argentini (1976. - 1983.) pošto je sudjelovala u osnivanju pokreta Majke sa Svibanjskog Trga koji je osudio nestanak i ubojstvo djece u vrijeme tog režima.

'Jednom su mi rekli: Vi ste komunist! Ne, kršćani su komunisti. Drugi su nam preoteli našu zastavu!', rekao je.

Franjo je također kazao da je s 42 godine 'išao k psihoanalitičarki koja je bila židovka'. Išao je k njoj jednom na tjedan tijekom šest mjeseci 'kako bi razjasnio neke stvari'. 'Bila je jako dobra osoba koja mi je puno pomogla', rekao je.

  • +7
Papa Franjo u sinagogi Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Alessandro Bianchi