SLAVLJE U SPLITSKOM SAMOSTANU

Redovnica prije dva tjedna pogodila tko će biti papa i kako će se zvati

Bionic
Reading

'Jedna splitska klarisa pogodila je koji će biti papa i kakvo će mu biti ime', kazao je u četvrtak fra Špiro Marasović, i sam iznenađen točnom pretpostavkom klauzurne redovnice

Naime, izbor Jorgea Marija Bergoglia za novoga papu veliko je iznenađenje jer se njegovo ime gotovo i nije spominjalo u kalkulacijama oko izbora nasljednika Benedikta XVI. čak ni među onima koji se hvale dobrom upućenošću u vatikanska zbivanja, pa su danima 'gatali' o kandidatima.

U samostanu klarisa na Pojišanu sestra Celina priča za Slobodnu Dalmaciju kako je pogodila odabranoga među kardinalima: 'A joooj, di ste mene našli...Četrdeset posto katolika živi u Latinskoj Americi, tamo Crkva cvjeta, i već prije dva tjedna kad smo pričali o kandidatima ja sam kao 'svoga' istaknula kardinala Bergoglia. Ostavljao je dojam vrlo skromnog i pobožnog čovjeka...', rekla je sestra Celina. Objasnila je i kako je pogodila ime Franjo koje će uzeti novi Papa, a koje do sada niti jedan njegov prethodnik nije koristio.

'Mi klarise također smo franjevački red, i volim stvari gledati očima svetoga Frane i naše osnivačice svete Klare Asiške. Pretpostavljala sam da će novi papa u ovom novom vremenu izabrati sasvim novo ime, kakvo niti jedan prije njega nije imao. Sveti Frane je bio veliki siromah, a ipak je svojim djelovanjem obnovio Crkvu. To se očekuje i od ovoga pape', objašnjava. Dodaje kako joj sestre čestitaju što je pobijedio 'njezin' papa te kako će morati počastiti cijeli samostan.