KBC sestre milosrdnice

[FOTO/VIDEO] Vatavuk podnio ostavku nakon sastanka Zadravec i Beroša: Što mi je drugo ostalo nego pomoći ministru u dilemama

18.06.2021 u 14:31

Bionic
Reading

Obnašatelj dužnosti ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Zoran Vatavuk podnio je ostavku nakon mjesec dana obavljanja te dužnosti, istaknuvši da je to napravio kako bi ministru zdravstva Viliju Berošu pomogao u njegovim dvojbama oko smjene bivše pročelnice Dijane Zadravec

'Poslije kraćeg razgovora s ministrom shvatio sam da ministar dvoji oko utemeljenosti odluke o smjeni Dijane Zadravec s mjesta predstojnice Zavoda za radiologiju, da sumnja u kompetentnost pravne službe bolnice (...). Da pomognem ministru u njegovoj rezerviranosti i dilemama kome pokloniti povjerenje, odlučio sam odstupiti s ove, ionako privremene dužnosti', kazao je Vatavuk na konferenciji za medije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Damjan Tadić / CROPIX

Vatavuk je u petak dao ostavku na privremenu dužnost obnašatelja dužnosti ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice. V.d.-om ravnatelja imenovan je prije nešto više od mjesec dana.

Istaknuo je da je ponudu Upravnog vijeća da postane v.d. ravnatelj prihvatio 'nevoljko, ali odgovorno', da smiri stanje i riješi sukobe koji su, po njegovoj ocjeni, opasno kulminirali do granica ugrožavanja redovitog rada i prijetnje uskraćivanja medicinskih usluga pacijentima.

Osvrćući se na svoju odluku o smjeni pročelnice Zavoda za radiologiju Dijane Zadravec, poručio je da ona bila motivirana višegodišnjim neuspješnim upravljanjem tim zavodom, prekomjernim brojem odlazaka radiologa iz te bolnice i izostankom normalne komunikacije sa suradnicima.

Zoran Vatavuk Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Istaknuo je da je od Zadravec cijelo vrijeme tražio da optužbe koje je iznosila o mogućem kriminalu u Vinogradskoj bolnici, sa svim dokazima za koje tvrdi da ih ima, preda na postupanje onim državnim tijelima koja su zadužena za istrage i utvrđivanje činjenica, kao i da se suzdrži od istupa u javnosti, što ona, ističe, nije učinila.

'Nije vrag da je samo Dijani Zadravec stalo do istine'

'Izrekao sam joj mjeru upozorenja s mogućim posljedicama za njen ugovor o radu. Otišla je na bolovanje, ali je to svejedno nije sprečavalo da i dalje nastupa u medijima, da ponavlja već puno puta prožvakanu priču o kriminalu, ali dokaze ne vidi ni hrvatska javnost, a koliko vidim, ni policija ni DORH', ustvrdio je Vatavuk.

  • +40
Dijana Zadravec Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zapitao se i zar stvarno netko misli da su svi u bolnici ostali, osim Zadravec, zaštitnici kriminala i kriminalaca.

'Pa nije vrag da je samo Dijani Zadravec stalo do istine. Tri su inspekcije više od tri tjedna propitivale poslovanje naše bolnice u proteklom razdoblju. Imali su uvid u svaki dokument, mogli su razgovarati sa svakim od zaposlenika, posebno onima zaduženima za pojedine poslovne procese', kazao je za Zadravec.

Dodao je da ona, kao 'veliki borac za pravdu', nijednoj od inspekcija nije ponudila nijedan dokument, ali se zato iz dana u dan pojavljivala u medijima.

'Optuživala je kolegice i kolege za dodatni rad u privatnim klinikama, ali je zaboravila da je i sama pisala tadašnjem v.d.-u ravnatelja molbu da joj odobri rad u privatnoj klinici', kazao je Vatavuk.

Izrazio je želju da netko drugi nastavi s očuvanjem mira u bolnici i stvaranjem uvjeta za normalan rad zaposlenika te najavio da će u sljedećih nekoliko dana obavljati samo tehničke dužnosti.

  • +15
Vili Beroš cijepi građane Zadra Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

Podsjetimo, u svom posljednjem obraćanju javnosti početkom tjedna Vatavuk je rekao da zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva te kontrola i nadzor HZZO-a treći tjedan temeljito prolaze svaki segment poslovanja KBC-a, s naglaskom na utvrđivanje eventualnih propusta u zdravstvenom radu i mogućim zloupotrebama u korištenju bolničkih kapaciteta i sredstava u privatne svrhe, kako je na to u javnim istupima višekratno ukazivala Dijana Zadravec, bivša predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i interventnu radiologiju.

>>> Dijana Zadravec sastala se s ministrom Berošem, otkrila o čemu su pričali i poručila: Neću pokazati SMS vezan uz Jandrokovića

Vatavuk je tom prilikom poručio da su utvrđene manje nepravilnosti i odstupanja od internih procedura, koje će uprava bolnice otkloniti na traženje inspekcija, te se nastavljaju daljnja ispitivanja inspekcija, a u tijeku je i proračunski nadzor pa se očekuje da će stručnjaci Ministarstva financija obaviti kontrolu trošenja sredstava hrvatskih poreznih obveznika.

Napomenuo je da se Zadravec ogriješila o bolnička pravila jer je, unatoč upozorenjima i njezinim obećanjima da će se suzdržavati od javnog blaćenja ustanove u kojoj radi, u više navrata u posljednje vrijeme u medijskim istupima ponovila optužbe za nezakonitosti o kojima, unatoč njezinim prijavama, nema pokrenutih aktivnosti nadležnih državnih tijela niti sudskih postupaka ili presuda.

'Zbog toga sam joj, da zaštitim interese KBC-a Sestre milosrdnice i njenih zaposlenika te osiguram mir i uvjete za pružanje usluga našim pacijentima, izrekao upozorenje na obveze iz radnog odnosa uz mogućnost otkaza ugovora o radu', naveo je Vatavuk.