O IMUNOLOŠKOM ZAVODU

Varga: Vlada mora objasniti milijardu kuna uvoza krvnih derivata iz Koreje

  • Autor: M.Šu.
  • Zadnja izmjena 20.02.2017 14:25
  • Objavljeno 20.02.2017 u 14:25
Siniša Varga

Siniša Varga

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Državni zavod za statistiku danas je izvijestio kako je u posljednje vrijeme naglo porastao uvoz hemoglobina iz Južne Koreje, a ta informacija trenutno je puna nepoznanica i nejasnoća', poručio je Siniša Varga, potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku na konferenciji za medije o stanju u Imunološkom zavodu d.d.

Varga ne smatra da je to nešto alarmantno za hrvatske građane po pitanju zdravstva i zdravlja, no važno je naglasiti kako su krv i krvni derivati izrazito regulirani od strane Europske unije te da Hrvatska kao članica EU mora provoditi sve uredbe i direktive vezane uz krv i krvne derivate.

'Podatak s Carine kako je u Hrvatsku u 2016. godini uvezeno 970 milijuna kuna vrijednosti hemoglobina iz trećih zemalja, pa i Južne Koreje, smatram informacijom na koju država i prvenstveno ministarstvo zdravstva, mora dati odgovore u koju svrhu se taj hemoglobin uvozi, koji je njegov slijed i kamo se on dalje plasira,' upozorio je Varga.

Uvoz se događa istovremeno s odugovlačenjem definiranja budućnosti Imunološkog zavoda, što Varga smatra izuzetno važnim za Republiku Hrvatsku, budući da je riječ o strateškoj industrijskoj grani. Imunološki kao državni zdravstveni zavod koji mora osiguravati kontinuitet opskrbe hrvatskih građana s izrazito visoko kvalitetnim proizvodima, iz područja derivata krvi i krvne plazme, te iz područja bakterijskih i virusnih cjepiva.

'Imunološki zavod velika je odgovornost i Andreja Plenkovića i ministra zdravstva i ministrice gospodarstva, moraju pronaći način kako na brz i efikasan način provesti odluku iz 2015. godine kako bi se konačno taj tranzicijski proces završio. Osnovan je Državni zdravstveni zavod, osigurana su radna mjesta za sve zaposlenike, međutim nikako da se odvije onaj konačni tranzicijski korak, a to je preseljenje imovine u obliku infrastrukture i opreme iz vlasništva Imunološkog zavoda d.d. u Imunološki zavod - Državni zdravstveni zavod,' rekao je Varga.

Varga je također poručio kako poziva 'nevidljivu ruku' koja rukovodi s tim procesom i sprječava odvijanje skupštine na kojoj bi se prenijela ta imovina i oprema, da se konačno taj proces završi jer je na postojećem lokalitetu uz minimalna ulaganja moguće ishoditi privremenu proizvodnu dozvolu, započeti proizvoditi i tako osigurati visoko vrijedne proizvode za hrvatsko tržište.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!