NESTAŠNI MINISTAR

Varga se ispričao, ostavka mu ne pada na pamet

15.01.2015 u 14:36

Bionic
Reading

Nakon što mu je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas odredilo kaznu od 20.000 kuna zbog kršenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa, oglasio se i ministar zdravlja Siniša Varga. Iako bi dio javnosti očekivao da Varga iz moralnih razloga zbog čak dvije današnje odluke Povjerenstva, ali i nedavnog incidenta s vožnjom službenog automobila na skijanje podnese ostavku, on je javnosti samo uputio ispriku

'Poštujem odluke povjerenstva i uvažavam njihovo tumačenje odluka. Ispričavam se javnosti zbog svojih nenamjernih propusta. Posvetit ću se daljnjoj provedbi reformi u sustavu zdravstva', kratko je za tportal.hr kazao Varga

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Vargu je danas sankcioniralo s 20.000 kuna zbog kršenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa, odnosno zbog toga što je 'počinio zabranjeno djelovanje' prema odredbama tog zakona. Naime, Varga je kao ravnatelj HZZO-a prihvatio pokroviteljstvo te institucije nad kongresom u organizaciji udruge CIMS, čiji je bio osnivač i član. Uz to, nakon što je postao ministar zdravlja svojim diskrecijskim pravom također je prihvatio pokroviteljstvo te isto predložio je i Vladi, koja je to prihvatila i kongres podržala s 50.000 kuna.

Iako se Varga nakon izbijanja afere prošlo ljeto branio kako je s čelnog mjesta udruge CIMS otišao prije nego što je imenovan ministrom te kako je svoje članstvo u toj udruzi zamrznuo, Povjerenstvo je zaključilo kako ni Statut udruge niti Zakon o udrugama ne predviđa opciju zamrzavanja članstva.

Uz odluku o kršenju zakona, Povjerenstvo je također zaključilo kako je u jednom drugom slučaju Varga prekršio načela obnašanja dužnosti, iako se nije ogriješio o zakon. Naime, Varga je u rujnu prošle godine od Povjerenstva zatražio davanje mišljenja može li se javiti na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša o davanju poticaja na kupnju hibridnog automobila.

Međutim, s obzirom na to da se Varga još u lipnju javio na javni poziv te da su mu odobreni poticaju u iznosu od 30.000 kuna, Povjerenstvo mu je reklo da slučaj ne može razmatrati kao davanje mišljenja, već kao pokretanje postupka o odlučivanju sukoba interesa. No ni to Vargu nije spriječilo da u studenom pokupi poticaj od Fonda i sklopi ugovor o kupnji hibridnog vozila.

Stoga je Povjerenstvo utvrdilo da je time što je sudjelovao u javnom pozivu u kojem su mu odobrena sredstva donacije, i to u situaciji kada nije bilo dovoljno sredstava za druge građane, Varga povrijedio načela obnašanja dužnosti, no zaključilo je da zakon ipak nije prekršio.